Wanneer de mieren schreeuwen

Kleine jongens met grote voetbaldromen. Je komt ze overal ter wereld tegen, op straten, in parken en op pleintjes, jonglerend met de bal en weergaloze doelpunten van hun helden naspelend. De Rotterdammer Sedar Socrates Soares was zo'n jongen, genoemd naar de Braziliaanse voetballer, niet de filosoof. Tijdens een sneeuwballengevecht op straat werd hij door een onbekende schutter doodgeschoten. Hij was 13 jaar en een jeugdscout van Feyenoord had zijn talent al opgemerkt. ‘Wanneer de mieren schreeuwen’ is een pakkende 'In memoriam' van Alex Boogers voor dit voor het ongeluk geboren Rotterdams jongetje. De novelle is een bewerking van het korte verhaal 'Ziel' dat Boogers eerder ter gelegenheid van de Week van het Rotterdamse boek 2010 schreef. Het werd door de schrijver gratis via zijn eigen website verspreid twee weken voor de papieren release uit onvrede door de beperkte distributie. De weggeefactie werd een succes met tienduizenden downloads. Ondertussen raakte ook bekend dat het boek verfilmd zal worden. 

De feiten zijn wat ze zijn, koud en hard. Op een sneeuwdag in februari 2003 is er een incident aan een metrostation waarbij een jongen het leven laat. Sneeuwpret en joie de vivre eindigen in een bloederige tragedie. Hoe is dit kunnen gebeuren? Alex Boogers neemt deze waargebeurde gebeurtenis als uitgangspunt voor een knap geconstrueerde novelle over de fragiliteit van het leven. Het verhaal vangt aan met het relaas van de vertelfiguur, de auteur zelf die in een taxi op weg is naar de universiteitscampus waar hij een voordracht zal geven. Ondertussen vertelt de taxi-chauffeur hem gelaten over de winter die alles veranderde. De betreurde Sedar Socrates was zijn neefje. Zijn wanhoop om zoveel onrecht staan in schril contrast met de boodschap die de schrijver in zijn voordracht wou meegeven: het belang van zelfverwezenlijking en jezelf steeds opnieuw heruitvinden. Beide verhaallijnen verstrengelen tot een gestileerde parabel over overleven in een meedogenloze samenleving. Leitmotiv in 'Wanneer de mieren schreeuwen’ is het zoeken naar je plaats in het universum. Op de dag dat Sedar Socrates Soares sterft, laten zeven mensen het leven in een spaceshuttle. 

Boogers suggestieve en beeldrijke proza ademt zowel weemoed als combativiteit uit. Als ex-bokser trekt hij parallellen tussen het leven en de wereld van de sport. Inventief speelt hij met bestaande cliché's en metaforen. 'De bal is rond en onpartijdig. Die rolt naar iedereen op dezelfde manier.' Of geldt dat alleen op de groene grasmat? Boogers schuwt het melodrama niet, dikt aan waar nodig maar deze pathos is nooit storend. Triomf en tragiek liggen immers dicht bij elkaar in deze geslaagde en hartverwarmende literaire hommage aan Sedar Socrates Soares. 

Alex Boogers, Wanneer de mieren schreeuwen (Podium, 2013) ISBN: 9789057595981
Enhanced by Zemanta