Morgen kifkif



Morgen kifkif speelt zich af in een Parijse banlieue. Hoofdpersoon is de 15-jarige Doria, die met zowat iedereen, zichzelf incluis, overhoop ligt. Haar psychologe en de maatschappelijk werkster deugen niet, haar klasgenoten zijn sukkels en de rector van haar school een stuk onbenul. De enige personen voor wie ze begrip en affectie betoont, zijn Nabil, een Tunesische jongen die haar met haar huiswerk helpt, en haar vastberaden en dappere moeder. Haar vader liet het gezin in de steek om in zijn thuisland Marokko een andere vrouw aan de haak te slaan, die hem wel een zoon kan schenken. Doria neemt het vertrek van haar vader laconiek op: "Laten we zeggen dat ik niet helemaal was wat de klant zich gewenst had".

 In een wereld waar racisme welig tiert, waarin alle Arabische vrouwen Fatma, zwarten Mamadou en Chinezen Ping-Pong genoemd worden, houdt de protagoniste zich kranig overeind. Met veel humor en fantasie wordt haar overlevingsstrategie uit de doeken gedaan. Anekdotes over de eerste kus ("nou ja, ik kom er wel overheen"), de eerste schooldag en menstruatieperikelen worden afgewisseld met droeve vaststellingen over hoe beperkend en begrenzend hun armoede is. De afdankertjes van kleren die ze draagt, maken haar tot risee van haar klas. Een diskman of mobieltje heeft ze evenmin. Maar de luchtige gesprekjes die ze met haar moeder voert als alles tegenzit, blijken van goud te zijn. 'Morgen kifkif' is hun codewoord. Morgen wordt alles beter en zal de liefde overwinnen. Uiteindelijk leidt het vertrek van de vader tot een verbetering van hun situatie.

 Schrijfster van Morgen kifkif is Faiza Guène, een 19-jarige sociologiestudente van Algerijnse afkomst. Ze verwierf met haar debuutroman ondertussen internationale faam. Wars van de uitzichtloosheid die een banlieue uitstraalt, biedt Guène een verrassend hoopvolle en luchtige levensvisie. Ze laat zien dat er voor de jonge inwoners van een banlieue meer is dan voetbal, rap en hasj. De misère, armoede en het racisme kunnen het dromen niet beletten. Verbeeldingskracht en geloof in de liefde blijken andermaal bergen te kunnen verzetten. Zelfs in een schijnbaar hermetisch afgesloten voorstad slaagt Faiza Guène erin om de zon te doen schijnen. Een imponerend debuut. 

Faiza Guène, Morgen kifkif, Sijthoff Amsterdam, 2005, 159 p., € 13,5. ISBN 9024550777. Vert. van: Kiffe kiffe demain door Van Woerden, Frans.
Enhanced by Zemanta