Redder in nood


De meeste helden zijn als bepaalde schilderijen: om ze te eren, moet men ze niet van te dichtbij bekijken”, schreef de Franse filosoof Abbé d’Ailly en dat geldt zeker ook voor de protagonist in 'Redder in nood'. Het verhaal vangt aan op 6 maart 1987. Ivo S. Tempel, adjunct-chef bij de Hollandsche Bank, vertrekt samen met vrouw en kind vanuit Zeebrugge met de Herald of Free Enterprise naar Dover. Amper enkele kilometers na het vertrek kapseist de ferry en Ivo Tempel ontpopt zich tijdens de ramp tot een echte held. Hij vormt met zijn lichaam een menselijke brug zodat vele opvarenden een veilig heenkomen kunnen vinden. Als hij een dag later weer bijkomt in het ziekenhuis, herinnert hij zich echter niets meer van zijn vermeende heldendaad. Het is zijn vrouw die hem de gebeurtenissen vertelt. Ook zijn dochtertje overleefde de scheepsramp.

Er is heel veel veel media-aandacht voor Tempel. De journalist Theo Aardman krijgt de opdracht om voor het tijdschrift 'Parade' de echte 'brugman' te portretteren, wie hij is, wat hij eet of drinkt, wat hem drijft en waar hij naartoe wil. De heldenverering bezorgt Tempel – die voorheen eerder anoniem door het leven ging – de nodige arrogantie en grootheidswaanzin. Ondanks zijn falend geheugen ontpopt hij zich tot een eigenverklaarde zendeling. De wereld weze gewaarschuwd, deze Tempel is nog niet klaar met de mensheid. De pompeuze stukken die in de media verschijnen versterken dit beeld alleen maar. Er zijn zelfs plannen om zijn leven te verfilmen. Snel wordt echter duidelijk dat grootste daden kleine menselijke trekjes niet uitsluiten. Tempel blijkt een zelfingenomen en erg egoïstische man te zijn. Niets menselijks is hem vreemd.

 'Redder in nood' is de debuutroman van de Nederlandse auteur Benjamin Burg. Hij publiceerde eerder onder zijn eigen naam Bob van der Burg de veelbelovende verhalenbundels Camera en Leo, de vrouwenman. Na zijn kortverhalen toont Burg zich ook op de langere afstand een begenadigd verteller. Het motto is afkomstig van F. Scott Fitzgerald: “Show me a hero, and I'll write you a tragedy”. En dat is wat Burg ook doet. De lotgevallen van zijn gevallen held serveert hij als een bitterzoete tragikomedie waarin zowel het heldendom als de rol van de media fijntjes te kijk worden gezet. Het een ontluisterend portret van een man die tegen wil en dank werd grootgemaakt door zijn naaste omgeving. De triomftocht wordt ten lange leste een trieste calvarietocht waarbij de redder zelf in nood komt. De houdbaarheid van een heldenstatus blijkt bijzonder beperkt te zijn. 

Benjamin Burg, Redder in nood (Podium, 01/11/2013) ISBN: 9789057595967- boektrailer YT