De schaduw van Congo

>

Luxemburgstation, laatste halte

Het Museum van Natuurwetenschappen ligt in de Europese wijk, omgeven door het prachtige Leopoldpark en het imposante Europees parlement, de 'Caprice des Dieux’. Sinds ettelijke decennia is de wijk rond het Luxemburgplein bijna ononderbroken in een werf herschapen. Vele 'art déco' huizen werden afgebroken om de droom van de Europese eenheidsgedachte logistiek te ondersteunen. Ook vandaag zijn de uitbreidingswerkzaamheden nog bezig met het optrekken van D4/D5. Deze gebouwen zullen dit jaar opgeleverd worden en vormen twee nieuwe zijvleugels van het Luxemburgstation (Leopoldstation). Ondertussen raakte bekend dat er dan toch geen Europees museum in deze nieuwe vleugels komt. Het parlement onderzoekt hoe van de ruimte een bezoekerscentrum kan worden gemaakt. De procedure voor het toekennen van de stedenbouwkundige vergunning is nog volop aan de gang.


Het kloppende hart van de Leopoldswijk blijft het Luxemburgplein, met zijn fraaie 'art déco' gevels en vele gezellige café's en eethuizen. Het prachtige Luxemburgstation is een van de oudste stations van het land. Het werd slechts op de valreep van de sloophamer gered. Het resultaat is bizar, het oude 19e eeuwse stationnetje dat temidden van monumentale gebouwen parmantig overeind blijft. Ondertussen rijden de treinen al jaren ondergronds en is Luxemburgstation, ooit nog het voorwerp van één van de schilderijen van Delvaux, uitgegroeid tot een symbool van het Belgische surrealisme.

UPDATE - 13-01-2009:
Ondertussen werd het vernieuwde Luxemburgstation officieel geopend door minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V). Aan het ondergrondse station is 15 jaar gewerkt. Binnenin trekt een groot fresco van Hergé de aandacht. Het gaat om een prent uit 1932 waarop een stoomlocomotief, een menigte Brusselaars en ook Kwik en Flupke afgebeeld staan.

Meer info:

Lijst beschermde monumenten - Elsene
Wikipedia: Leopoldswijk
Brussel nieuws - Monty Python aan het Luxemburgplein