>
- Link ophalen
- X
- Andere apps
Het was Cicero die zei: “Je hoeft geen groot geleerde te zijn om van boeken te houden.” Klopt als een bus. Maar de tijden zijn veranderd. Er wordt niet veel meer gelezen en slechts zelden komt de bus nog op tijd. En soms is het vermoeiend om telkens opnieuw op het belang van bibliotheken en boeken te moeten wijzen. Hoe leg je aan iemand die nooit leest, de waarde van een boek uit?
Tijdens mijn metrorit naar de Kruidtuin zag ik welgeteld één persoon een papieren boek lezen. Een dame voor mij las heel geconcentreerd L’Affaire Saint-Fiacre, een beduimelde pocket van Georges Simenon. Met detectiveromans over Maigret zijn leesplezier en suspense altijd verzekerd, dacht ik, terugdenkend aan mijn tijd als boekenrecensent voor Leeswolf.
Ik was op weg naar het Galilee-gebouw, de nieuwe thuishaven van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV), de FOD Volksgezondheid en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Daar vond de Dag van de Bibliothecaris 2023 plaats, een studiedag die voor het eerst sinds 2019 weer kon plaatsvinden. Er vond ondertussen wel een digitale editie plaats, maar daar herinner ik mij eerlijk gezegd niet veel van. Mijn geheugen is zoals het geloof in onze politici, het gaat snel achteruit.
Niets boven een studiedag met echte ontmoetingen. Het was hartverwarmend om met collega’s te praten en nogmaals vast te stellen dat we allemaal met dezelfde problemen kampen. De terugloop van fysieke bezoekers in de leeszalen is overal ingezet en de legitimiteit van de lokalen en de bibliotheekstaf wordt in twijfel getrokken.
De presentatie van het strategisch plan van de Mediatheek Galileo deed uit de doeken hoe men de belangen van alle stakeholders en gebruikersgroepen trachtte te verenigen. In dezelfde optiek was de presentatie over de vernieuwing van de parlementaire bibliotheek ook inspirerend. Hier werd voor een dynamisch onthaal van de gebruikers gekozen.
De leeszaal als ontmoetingsruimte, waar collega’s bij een koffie bijpraten. Het cliché van de bibliothecaresse die tot stilte maant, behoort daar definitief tot de verleden tijd. Het verslag van een proefproject in KBR om artificiële intelligentie bij retrocatalogisering in te zetten, was ook interessant. Het biedt zeker perspectieven naar de toekomst toe. En ten slotte, niet onbelangrijk bij een studiedag, de lunch was dik in orde.
Column geschreven in opdracht van VVBAD en oorspronkelijk gepubliceerd in META: Tijdschrift voor Bibliotheek en Archief, 2023(1).