Milieu - licht in de duisternis?
Op 1 februari 2007 ging iedereen zijn licht uitschakelen tussen 19.55 uur en 20.00 uur. Een mooi initiatief, maar daar mag het niet bij blijven. De verwarming van gebouwen en huizen vormt nog steeds de belangrijkste bron van uitstoot van broeikasgassen in België (21,8 procent) en heeft een toename gekend van 20,2 procent in vergelijking met 1990. Deze uitstoot omvat zowel de residentiële sector als de tertiaire sector (handel en diensten). We kunnen er dus zelf veel aan doen, door onze huizen beter te isoleren, de temperatuur een graadje lager te zetten, al eens een pull aan te trekken of door te kiezen voor alternatieve energie.
Andere suggesties:
1)
POD Duurzame OntwikkelingOm de andere federale overheidsdiensten bij de voorbereiding en de uitvoering van het beleid inzake duurzame ontwikkeling te ondersteunen.
2)
Gids voor duurzame aankopenAanbevelingen voor de aankoop van producten die milieuvriendelijker en in menswaardige omstandigheden werden geproduceerd.
3)
Energievreters.be Wanneer is het zowel voor je portemonnee als voor het milieu interessant om een nieuwe wasmachine, koelkast, droogkast, diepvriezer, vaatwasser of nieuwe verlichtingsarmaturen aan te schaffen? Dat kun je snel te weten komen op de nieuwe website energievreters.be Op basis van enkele vraagjes over je eigen verbruik krijg je automatisch concrete tips over energievriendelijke vervangingstoestellen. Meteen kun je zelf zien hoeveel CO2 en hoeveel euro’s je effectief kunt besparen. Daarnaast geeft de website je ook de kans je eigen CO2-uitstoot te vergelijken met die van de gemiddelde Belg, die van de Belg die voldoet aan de ‘Kyoto-norm’ en die van de Belg die zijn energieverbruik thuis maximaal terugschroeft.
4)
Green Places to StayAlistair Sawday, een van de populairste en meest gerespecteerde hotelcritici van de UK, stelde een mooie collectie van accommodatie samen van hotels over de hele wereld die hun steentje willen bijdragen aan het milieu. Green Places to Stay (ISBN 19 01 97077 9) is in het Engels verkrijgbaar in de betere boekhandel of via
Amazon.
(Bron: Anne Franklin,
biodiversiteit KBIN)