De schaduw van Congo

>

Muziek top 10 (2008)

1. Bon Iver: For Emma, Forever Ago

Eenzame songsmid met gebroken hart. Ging in een blokhut uithuilen en kwam terug met een prachtplaat, te beluisteren in endless repeat in de late uurtjes, vol mijmeringen over wat je had moeten zeggen toen het nog niet te laat was. Stand out track: Flume.



2. Wedding Present: El Reyo

Terwijl die andere oudgedienden van The Cure opgewarmde kost opdienden blijven de Wedding Present even frisse gitaarrock als ten tijde van George Best serveren. De zanger klinkt nog steeds alsof hij dringend aan Prozac toe is maar zijn inspiratie is onaangetast. Het beste van Cinerama en de Present op een plaat. Stand out track: "The Thing I Like Best About Him is His Girlfriend"


3. Last Shadow Puppets : The Age of The Understatement

De band van Alex Turner, zanger van de Arctic Monkeys, en Miles Kane, zanger van The Rascals. The Age of The Understatement bevat perfecte retropop met aanstekelijke singles die niet van de radio weg te bannen waren: Standing Next To Me, My Mistakes Were Made For You gaven 2008 een jaren zestig tintje.


4. The Walkmen: You and Me

Steengoede gitaarrock met een bezielde zanger die zijn romantische en doorleefde teksten zingt met een intensiteit die aan wijlen Adrian Borland en aan Mike Scott van The Waterboys doet denken. Standout tracks: het slepende 'Red Moon', 'Canadian Girl' en 'In the New Year'

5. Portishead: Third

In april 2008 verscheen na een onderbreking van elf jaar eindelijk een nieuw studio-album, eenvoudig THIRD getiteld. En de Bristol trip hop magie bleef gelukkig intact. Minimale soundscapes met een bloedmooie zang van beth Gibbons. Goed voor een top 5 plaats.

6. Vetiver: Thing of the Past

De beste weird folk van 2008 komt van Vetiver met een verzameling bevreemdende covers. Andy Cabic koos 12 songs uit van zijn helden en inspiratiebronnen en keerde de songs binnenste buiten. Mijn favoriete versie: "Standin'" (Townes Van Zandt)

7. Beach House: Devotion

Victoria Legrand en Alex Scally kwamen met een prachtige opvolger voor hun twee jaar oude titelloze debuut. Emotierijke en lome strandpop met folkinvloeden, met echo’s van zowel movietone als mazzy star. Bevat ook een mooie cover "Some Things Last a Long Time" (Daniel Johnston / Jad Fair)

8. Bonnie 'Prince' Billy: Lie Down In the Light

Meer country noir en alt country van de prins met de ondertussen lange en volle baard. Soms belegen en monotoon, bij momenten bevlogen en grandioos. Een constante: de toononvaste stem van Will Oldham. Producer Mark Nevens (van Lambchop) zat achter de knoppen en zorgde voor een warm en bijna etherisch geluid.

9. The Cure: "Hypnagogic states" EP

Het nieuwe album van The Cure was ontgoochelend. Het leek alsof de writers block van Robert Smith nog steeds niet voorbij was. "4:13 Dream" bevatte slechts enkele sterke nummers en vooral veel langdradige herhalingsoefeningen en ongeïnspireerde teksten ("Kiss, Dream, Hypnotic"). De remix ep "Hypnagogic states" die het studio-album voorafging was wel prima, uitstekende remixes van de vier singles met 'The only One' van 30 seconds to Mars als uitschieter. Hoe The Cure als postrock zou klinken laat 65 Days of Static in een 22 minuten mash up horen. Bizar.

10. Piano Magic: Dark Horses (EP)

Enigmatisch combo met de angelieke Française Angèle David-Guilloual op guest vocal dat het grensgebied tussen pop en ambient bewoont, slechts vier downbeat tracks op deze EP, maar o zo wondermooi. Het romantische en berustende 'Stations' als absoluut hoogtepunt.

Beste belpop: Isabelle A, Menzo, Motek, Yuko.
Beste singles:
Gnarls Barkley - Who’s Gonna Save My Soul (mp3), Kate Nash: "TBA", Beirut - "Nantes", John Maus - "Do Your Best (YT)"
Beste compilaties: The Smiths (The Sound of the Smiths), Bob Dylan (Bootleg series)
Beste mash-up: The Cure vs The Commodores - Easy Heaven
Beste remixes: dub versies van 'Wicked Game" en "Donnie Darko"
Beste cover: All Cats Are Grey (Band In A Box)