Polsslag

Ingrid Hoogervorst is vooral bekend als literaire criticus. Zo verzorgt ze ondermeer de boekenrubriek van Tros Nieuwshow. Maar ook als schrijfster plaveit ze langzaam een oeuvre bijeen. “Polsslag” is haar derde boek en is net als haar vorige boek “Spiegels” breedvoerig en veelgelaagd.


Protagoniste is Maja de Smit, een succesvolle veertigjarige fusieadvocate, die haar zaken en leven netjes onder controle lijkt te hebben. Tijdens de onderhandelingen van een fusie tussen respectievelijk een groot Brits en een landelijke Brabants bedrijf komt ze weer in contact met Albert de Goede, een bedrijvendokter. Vanaf dat moment verliest ze het noorden en laat ze zich steeds meer overmannen door haar emoties. Die man blijkt de vader te zijn van haar jeugd- en boezemvriendin Mariska. In de zomer van 1969 gebeurde echter een tragisch voorval dat tot een tragisch voorval leidde en een wig tussen haar en haar vriendin sloeg. Aan de onderhandelingstafel komen steeds meer en meer jeugdherinneringen bovendrijven. De traumatische gebeurtenis blijkt nog altijd niet verwerkt De advocate verliest langzaam haar beheersing en controledrift en begint steeds meer professionele fouten te maken. De juridische onzin die ze uitkraamt vertraagt de onderhandelingen. Wat is de reden van deze plotselinge omslag? Wat gebeurde er in die hete zomer van 1969?

Over de structuur van “Polsslag” is duidelijk goed nagedacht. De roman kan grosso modo in twee delen onderverdeeld worden. Het eerste deel is vooral bespiegelend van toon. Ingrid Hoogervorst laat haar personages door middel van lange flashbacks meanderen in jeugdherinneringen. Mooie zomers met de nodige kalverliefdes en puberale twijfels. De eerste kus, de eerste vrijpartij op het strand, worden bijna lyrisch beschreven. Daarnaast zijn er de scènes uit het heden met langgerekte juridische intermezzo's. Deze vele verhaalvertakkingen leveren een caleidoscopisch beeld van de werkelijkheid op. In het tweede deel van het boek wordt het accent verlegd naar de intrige en stijgt de suspense. De teloorgang van een pubermeisjesvriendschap wordt treffend beschreven met als rode draad de jaloersheid, afgunst en de onmogelijkheid om de ander volledig te vertrouwen of doorgronden. Dingen die ook bij de juridische onderhandelingen op tafel komen. Tijdens de finale laat Hoogervorst beide werelden ingenieus samenvloeien. Het geduld van de lezer wordt beloond met een haarscherp beeld van het wespennest van menselijke relaties.

Recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en gepubliceerd in Leeswolf 2009, nr. 7

Ingrid Hoogervorst: Polsslag
De Bezige Bij, 2009
320 pagina's
€ 19,90
ISBN 9789023438205