De geluiden van weleer

Vanmorgen kocht ik een prachtig verpakte cd. Eigenlijk lijkt het op een oud liedboek met harde kaft, uitgegeven door Boekencentrum, het draagt dan ook een ISBN. Het betreft een auteurswerk van het Nederlandse 'At the close of every day getiteld ‘de geluiden van weleer: het liedboek voor de mensen'.

Ik kende deze band slechts vaag van enkele door Studio Brussel gedraaide nummers in het programma 'Duyster'. Maar de samenwerking met Spinvis en de Doe Maar cover 'Bang' leek me wel interessant en vooral het artwork was onweerstaanbaar. In het boek staan de partituren en de handgeschreven teksten van de nummers en sobere pentekeningen.

De cd biedt langzaam voortkabbelende nummers, gedragen door de bariton van zanger Eggerman. De muziek is schatplichtig aan de Americana van 16 Horsepower (de religieuze verwijzingen) en aan de postrock van het Schotse Arab Strap (de parlando's en de lijzige sfeer) en zeker ook aan Tindersticks (de grote emoties). De teksten zijn pareltjes in oud Nederlands en roepen beelden op van polderlandschappen en dorpstaferelen en doen oerHollands aan (Waterland, de zee en ko). Het zijn bitterzoete, herinneringen aan een geĆÆdealiseerde kindertijd toen alles beter en groter leek:

"spreek zacht, 't is gefluister, verraderlijkheid luistert – o welke een vreugde"

Meer info:

Volkoren- de subliem vormgegeven website van het Nederlandse platenlabel
At the close of every day - officiƫle website van de band

Technorati tags:

;
;