Tour de France 2006 passe-partout

In afwachting van een heus 'cultuurproject' (sic) heeft de cel nieuwe media van de Vlaamse openbare omroep een eerste ei geworpen. Wielerliefhebbers kunnen opgelucht adem halen, ze hoeven zich niet langer drie weken achter gesloten gordijnen te verschansen om de Ronde van Frankrijk op de voet te volgen. Dankzij een pilootproject van de openbare omroep zal men de Tour vanaf zaterdag ook live op internet en gsm (enkel voor mobieltjes met toegang tot de 3G of 'edge'-diensten) kunnen volgen.

Alle Tourritten kan men eveneens op het computerscherm volgen. Naast de verslaggeving op radio en televisie zendt de VRT de Ronde van Frankrijk immers voor het eerst integraal uit via internet. Op Sporza.be worden vanaf zaterdag alle tv-uitzendingen van de Tour in breedbandkwaliteit gestreamd. Via vrtnieuws.net werden al videofragmenten aangeboden, maar het is de eerste keer dat de VRT een evenement via livestreaming op het web aanbiedt.

Het online bekijken van de tv-beelden kan overal in België, bijvoorbeeld met een laptop in de trein. Naast de live-uitzendingen krijgt u op dezelfde Sporzapagina ook toegang tot extra informatie zoals grafieken, profielen van deelnemende renners en ploegen, klassementen en een overzicht van het traject. Ook nieuw is een waarschuwingsdienst, die een bericht stuurt bij elke beslissende ontsnapping, sprint of valpartij. Gealarmeerd worden via gsm kost eenmalig 5 euro, via internet is het gratis. Weer een stap, of beter trap vooruit in dit crossmediale tijdperk. Nu is het nog wachten op een renner uit de lage landen die gezwind een col kan oprijden.


Update Tour de France 2009 lees je hier