Vooruit reWired: Kunstencentrum voor de toekomst

Op 9 juni kende Data News de titel van ICT Manager van het JaarSmall & Medium sized Businesses toe aan Wouter Vermeylen (Vooruit) . Hoe wint een beheerder van een kunstencentrum dergelijke prijs?

Toen het kunstencentrum zijn beleidsplan voor '2005-2009' opstelde, werd in de bedrijfsdoelstelling uitdrukkelijk gestreefd naar een beter inspelen op de veranderende - lees: digitale - behoeften van zowel de eigen medewerkers als artiesten en bezoekers.

Zo mikt het kunstencentrum op meer "gepersonaliseerde communicatie, in plaats van een zelfde maandblad voor iedereen," naast mogelijkheden tot previews, weblogs, verbeterde reserveringsmogelijkheden enz. Dat alles kreeg gestalte in 'reWired' - 'Kunstencentrum van de toekomst'

Het 'Gebouwen Beheer Systeem' (GBS) was een eerste hoogstandje, in totaal werden meer dan 10.000 sensoren en actuatoren (verdeeld over acht netwerken) geïntegreerd in een enkel digitaal en centraal gestuurd netwerk voor ventilatie, verwarming, beveiliging, het in/uitschakelen van de verlichting. Vooruit kreeg tevens 10 Gbit-netwerk, dat voorziet in wifi en voip-faciliteiten (inclusief draadloze ip-telefonie). Vooruit wist ook als eerste niet-academische organisatie een akkoord te sluiten met Belnet voor toegang tot het nieuwe en snellere Internet2 - een sterke troef met het oog op digitale kunstvormen.

Maar waar Vooruit echt veel van verwacht is het 'Kunstencentrum van de toekomst' Naast een vernieuwde website en een klantenbeheersysteem (crm) omvat dit een 3D digitaal platform. Op termijn zou een 'bezoeker' in staat moeten zijn een virtueel festival bij te wonen door rond te lopen in de 3D weergave van alle aangesloten kunstencentra.

Bron:
Data News IT weekblad: Technology, Best Practice, Business