Belnet lanceert nieuw onderzoeksnetwerk

Belnet, een autonome federale overheidsinstelling, is van start gegaan met de voorbereidingen van zijn nieuwe onderzoeksnetwerk. Via dat netwerk kunnen Belgische universiteiten, hogescholen, universitaire ziekenhuizen en onderzoekscentra vanaf eind 2007 informatie uitwisselen aan een snelheid van 10 gigabit per seconde (Gbps), of zelfs een veelvoud daarvan. Momenteel heeft het BELNET-netwerk een capaciteit van 2,5 Gbps.
Het nieuwe netwerk maakt geavanceerde wetenschappelijke toepassingen mogelijk. De universiteiten, hogescholen, associaties van beide, onderzoeksinstellingen en universitaire ziekenhuizen kunnen via het nieuwe netwerk virtueel onbeperkte bandbreedte krijgen dankzij de invoering van 'light paths'.
Door de koppeling van het BELNET-netwerk met Géant2, het pan-Europese computernetwerk voor onderzoek en onderwijs, kunnen de gebruikers van beide netwerken onderling met elkaar communiceren aan 10 Gbps. Géant2 heeft 30 miljoen gebruikers in 34 landen.
Mogelijke toepassingen zijn bijvoorbeeld videoconferenties, onderwijs op afstand, grid computing, de observatie van de aarde of het heelal, meteorologische simulaties, weersvoorspellingen en onderzoek naar de impact van nucleaire ongevallen. Of experimenten rond opvoeringen door een symfonisch orkest, waarbij de vioolsectie in de VS speelt en de koperblazers in Europa zitten.

Meer info:
http://www.belnet.be
http://cert.belnet.be