De schaduw van Congo

>

Zuidwester meningen

D. Hooijer debuteerde in 2001 met 'Kruik en kling', een verhalenbundel waarin zonderlinge mensen in absurde situaties figureren, zoals een jongen die in een kuil op de hei woont of een vrouw die een zwerver onder haar tuinbank wast. In haar tweede verhalenbundel 'Zuidwester meningen' gaat ze op ingeslagen weg verder. Toon en thematiek leunen immers sterk aan bij de verhalen uit haar debuut. In het universum van D. Hooijer leven alle personages - meestal getroebleerde vrouwen - volgens een unieke en onnavolgbare logica. Ze zoeken naar houvast zoals een drenkeling naar wrakhout: wanhopig maar doortastend.

"Mensen die aan zee wonen hebben een bollere mening dan mensen in het binnenland. Dat komt door de zuidwester. Je moet ook harder praten in die wind en misschien korter.", aldus de hoofdpersoon uit het titelverhaal. Liefde of het gebrek eraan is de drijvende kracht in de meeste verhalen. Vaak moeten dwanghandelingen het gemis camoufleren. In het wrange maar grappige 'De Attractie' soupeert een werkloze aan een schietkraam zijn volledige uitkering op om toch maar die pluche beer te winnen. In 'Over het koele van de sneeuw en de branding' , een van de fraaiste verhalen uit de bundel, houdt de protagonist een dagboek bij waarbij hij elke dag woensdag noemt en er geen jaar of maand bij noteert. Bang als hij is dat zijn verliefdheid op zijn moeder zal ontdekt worden. Ook in 'Kans maal verwachting' wordt een geheel aparte en grappige kijk op liefde en huwelijk geschetst.

Het scherp aangesneden proza van D. Hooijer heeft iets geheimzinnigs en unheimlichs. In haar gortdroge, laconieke vertelstijl slaagt ze erin om de vreemdste gebeurtenissen aannemelijk te maken en om licht neurotisch gedrag volstrekt logisch te laten uitschijnen. Stukgeslagen dromen en een karrenvracht aan illusies leiden bij Hooijer niet tot verbittering. Integendeel, er straalt een soort van aanstekelijke strijdvaardigheid uit "Zuidwester meningen". Dat de zoektocht tot niets leidt en dat alle pogingen om zich staande te houden gedoemd zijn te mislukken, is maar bijkomstig. De empathie waarmee ze de lotgevallen van haar personages - in wezen allen losers - beschrijft, maakt hen griezelig herkenbaar. Het zijn mensen van vlees en bloed die geen platgetreden paden willen bewandelen. Wie mee wil gaan in de bizarre wereld van Hooijer komt niet met lege handen thuis en ontdekt een gaaf boekje waarin niets is wat het lijkt.

Kwoteringen: **** moeilijkheidsgraad I

Uitgever: Van Oorschot
ISBN: 9028240209
Plaats: Amsterdam
Jaar: 2004