Erfsmet

Het motto van "Erfsmet" is afkomstig van Mark Eitzel, de immer met een gebroken hart kampende zanger van American Music Club: "This year everyone stood around and watched my family tree burn down, making no protesting sound as if justice was finally found." Wars van de gelatenheid die dit motto suggereert, trekt Drehmanns in zijn roman alle registers open. Peter Drehmanns is het noorden volkomen kwijt nadat zijn vriendin hem na acht passionele jaren de bons gaf. Op zoek naar rechtvaardiging voor de uitzichtloze situatie waarin hij terechtkwam, werpt hij zich op een vreemde familiegeschiedenis. Hij spitst zich minutieus toe op het leven van zijn oudoom Pater mgr. Dr. Jos. Maria Drehmanns. Deze man stierf een paar dagen voor zijn geboorte en maakte eerst carrière in het Vaticaan, maar werd nadien door zijn eigenzinnige opvattingen weggestuurd. Na talrijke omzwervingen belandde hij uiteindelijk in Brazilië, waar hij overleed. De schrijver trekt in de voetsporen van zijn oudoom ('stalken' noemt hij het zelf) naar de bisschopstad Roermond, Rome en ten slotte Brazilië waar hij zijn graf hoopt te vinden. Zijn beweegreden is dubieus. Door volledig op te gaan in de levensgeschiedenis van de heiligste van de Drehmannsen hoopt hij uiteindelijk zelf te verdwijnen. Iets wat gedoemd is te mislukken als hij vaststelt hoeveel parallellen er tussen zijn eigen leven en dat van zijn oudoom te trekken zijn. De verbanning van de pater door het Vaticaan is vergelijkbaar met de strijd die hij zelf tegen zijn familie moet voeren. Luidkeels jeremiërend komt hij uiteindelijk tot de conclusie dat familie de "raison d'être" is.

"Erfsmet" is de derde roman van de Nederlandse schrijver Peter Drehmanns (1960), die vorig jaar aangenaam verraste met de verhalenbundel "Schaduwboksen" ("de Leeswolf" 2004, p. 95), waarin zijn exorbitante, onstuimige vertelstijl opviel. Ook "Erfsmet" is geschreven in een opgejaagde en overrompelende stijl. Het is alsof de verteller door de duivel zelf op de hielen gezeten wordt en in een laatste ademstoot zijn belijdenissen declameert. Het megalomane trekje dat de verteller tentoonspreidt, mondt soms uit in effectenjagerij en het spuien van dikke lagen mist. Gematigdheid is aan Drehmanns niet besteed. Literaire overdrijvingen, excentrieke beeldspraak en archaïsmen zijn legio in zijn proza. "Erfsmet" is een postmoderne roman die alle genrebegrenzingen onderuit wil halen. Nu eens lijkt hij een familiekroniek, dan weer een autobiografie en brievenroman, vervolgens een eigentijdse hagiografie, om ten slotte vol zelfrelativering over het schrijven van zijn roman uit te weiden. Of deze complexe, meeslepende roman de weg naar het grote publiek zal vinden, blijft maar de vraag.

Peter Drehmanns: Erfsmet : roman, Contact Amsterdam, 2004, 253 p., € 23,9. ISBN 90-254-2252-7. Distributie: Veen Bosch en Keuning

Recensie geschreven in opdracht van vlabin-vbc