Gouden Uiltje 2009

Wat de onverwachte bekroning van outsider en commercieel oninteressante Marc Reugebrink allemaal niet teweeg brengt. De Gouden Uil, de literaire prijs van Standaard Boekhandel, Humo, Canvas en Radio 1 komt weer uitgebreid in het nieuws deze dagen. Na het gekrakeel met de uitgevers over de invoering van een quotum hebben de organisatoren van de Gouden Uil nu een nieuwe jury voorgesteld.

De nieuwe juryvoorzitter Guy Mortier zal alvast een uiltje knappen terwijl de andere juryleden zich door de longlist worstelen. Een overvolle beroepsagenda, kortom gebrek aan tijd is de officiële uitleg. De ex-Humo-hoofdredacteur beloofde wel plichtsbewust alle boeken van de shortlist integraal te lezen en de juryvergaderingen met oneliners te zullen opvrolijken.

Andere nieuwe juryleden zijn Eva Berghmans ( 'De Standaard'), Jeroen Vullings ('Vrij Nederland'), aangevuld met neofieten Sam De Graeve (Woestijnvis en columnist bij 'De Standaard') en Jeroen Maris ('Humo'). Pure belangenvermenging dus, met de vertegenwoordiging van belangrijke sponsors in de jury. Schrijvers die columns schrijven voor Humo zien hun kansen meteen stijgen. Misschien kan het reclamebureau Duval Guillaume van Jens Mortier ook nog de mediacampagne vakkundig orkestreren. Virtus post nummos.

Meer hierover op de Vlabin-VCB website en op de site van schrijver Erwin Mortier