MuseumPrijs 2009

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel zijn de MuseumPrijzen uitgereikt. De onderscheiding beloont elk jaar een Vlaams, Brussels en Waals museum met 10.000 euro. In Vlaanderen wordt het Museum voor Schone Kunsten in Gent gelauwerd. De jury looft de renovatie van het museum, waarbij het bezoekerscomfort extra aandacht heeft gekregen. Het Museum voor Schone Kunsten heropende in mei 2007 de deuren na zeer grondige renovatiewerken. Misschien moet ik daar maar eens - in het licht van onze eigen museumrenovatie - een kijkje gaan nemen hoe de bibliotheek daar in het museum geïntegreerd werd.

In Brussel wint het BELvue museum de prijs. De bibliotheek van het BELvue museum omvat 2.000 boeken, 5.000 foto’s, 13.000 oude postkaarten over de geschiedenis van België en de monarchie.

In Wallonië is het vermaarde Musée de la Photographie in Charleroi de laureaat. De MuseumPrijs van de kinderjury gaat naar het Belgisch Stropmuseum. Er werden ook drie Publieksprijzen uitgereikt. Die gingen naar Erasmus Huis (Anderlecht), Gasthuismuseum Sint-Dimpna (Geel) en Prehistosite de Ramioul (Flemalle).