Audioverfilming Groener Gras

Annelies Verbeke (Dendermonde, 6 februari 1976) is in korte tijd uitgegroeid tot een van de coming ladies uit de Nederlandstalige literatuur. Haar debuutroman ‘Slaap!’ over slapeloosheid was allesbehalve slaapverwekkend en werd bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. De verhalenbundel ‘Groener Gras’ (2007) haalde de longlist van de Gouden Uil. Annelies Verbeke was ook een van de auteurs die meewerkte aan de Radioboeken van deBuren. Deze samenwerking krijgt nu een auditief staartje. Het Geluidhuis bewerkte immers drie verhalen uit de verhalenbundel. Het nieuwe genre kreeg de term audiofilm en zet de oude traditie van het hoorspel op de radio verder.

Het onderscheid met een luisterboek is dat die laatste meestal een voorgelezen versie is van een roman door de auteur of een acteur. In het geval van 'Drie verhalen uit Groener Gras' is het een gedramatiseerde vertelling met geluidseffecten, muziek en de stemmen van verschillende acteurs. Hier worden verschillende personages onder meer door Peter vanden Eede, Eva Schram en Marc van Eeghem vertolkt. Gastoptredens zijn er van Jeroen Meus en Andrea Croonenberghs. De bewerking en regie was in handen van Stef de Paepe. In totaal heeft deze audiofilm een speelduur van 68 minuten.

Lola' is een bevreemdend portret van een zwijgzame vrouw die tijdens een van fietstochten in een weiland een mooie koe ziet staat. Ze besluit de koe Lola te dopen en dat zorgt voor een ommekeer in haar tot dan toe triestige leven. Een absurdistisch verhaal over fundamentele eenzaamheid met een onverwachte maar welgekomen happy end. Heel overtuigend en vol suspense is de auditieve bewerking van het thrillerachtige 'De wezel en zijn prooi'. Hoofdfiguur is een chef-kok die een gerenommeerd restaurant uitbaat bekroond met een Michelin-ster. Een van zijn vaste klanten is een cynische culinair recensent en incognito inspecteur van de Guide Michelin. Aanvankelijk lijkt de relatie tussen kok en klant prima maar dat is slechts schijn. Beide mannen komen na een conflict in een noodlottige spiraal terecht.

Het laatste verhaal 'Naar de toekomst' is een aangrijpend relaas over mensenhandel. De belofte van een reis per vrachtwagen naar een welvarend land wordt een echte afknapper voor het naïeve koppel. Via flashbacks wordt de ontluisterende realiteit steeds duidelijker. Het land van melk en honing is slechts een mythe en de vrachtwagen is niet meer dan een vergulde cel. Deze audiofilm biedt een fraaie staalkaart van Verbekes talent. Met veel fantasie en droge humor vermaalt ze de harde werkelijkheid tot een verfijnd surrealisme. Als luisteraar word je zowel gewiegd als hard door mekaar geschud.

Annelies Verbeke: Drie verhalen uit Groener Gras
Audiofilm naar de gelijknamige verhalenbundel
Het Geluidshuis, 2009
Speelduur: 1 uur 12 min
ISBN cd-versie: 9789079040087