Nacht van de Duisternis

Helemaal donker wordt het in Vlaanderen bijna nooit. Ik doe mijn looptrainingen noodgedwongen meestal 's avonds laat en ben ondertussen een specialist in de duisternis - of het gebrek eraan - geworden. Net als absolute stilte is duisternis erg schaars geworden. Zelfs rustige veldwegen worden verlicht alsof het drukke steenwegen zijn. In sommige huizen zie je enkel een flikkerend beeldscherm, in andere huizen staan dan weer alle lichten aan en staat de tuin ook nog eens vol verlichtingselementen. En dan is het nog niet eens Kerstmis. Vlaanderen is zonder twijfel een van de meest verlichte regio’s ter wereld. Echt donker is het enkel nog in de bossen. Daar zijn de nachtdieren nog veilig voor de lichthinder. Op zaterdag 15 oktober vindt de 16de editie van de Nacht van de duisternis plaats, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde. De initiatiefnemers willen op die manier duidelijk maken dat we niet rationeel omspringen met verlichting. Onze openbare ruimte wordt te veel en te fel verlicht. 

Tijdens deze Nacht van de Duisternis wordt niet alleen een deel van de openbare verlichting gedoofd, maar worden in Vlaanderen tal van activiteiten georganiseerd door gemeenten en verenigingen. Deze activiteiten zetten de rijkdom van de nacht in de verf en geven de gezelligheid van de nacht terug aan het publiek. Dat de donkere nacht als kwaliteit bijzonder waardevol is, is ook UNESCO niet ontgaan. De sterrenhemel, zo goed als verdwenen in Vlaanderen door het te veel aan verlichting, is erkend als erfgoed. Te veel verlichting zorgt voor energieverspilling. Vele gemeenten kunnen geld besparen door minder te verlichten en dragen op die manier ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ook voor fauna en flora is de lichthinder nefast. De natuurlijke dag en nacht cyclus van planten en dieren wordt verstoord door het overmatige licht en dit heeft een invloed op de groei en dagelijkse leven van planten, dieren en mensen. Tijdens de Nacht kan je in veel gemeenten nachtwandelingen maken om fauna en flora in het donker te ontdekken. Het is een verstilde wereld die vaak mooier is dan het geraas van overdag.

Meer informatie over de 16e Nacht van de Duisternis en de Week van het Bos vind je op de websites van nacht van de duisternis en week van het bos