De Boekbindster

De boekbindster is de poëtische debuutroman van Anne Delaflotte Mehdevi (1967). Deze in Praag residerende Française verruilde haar veelbelovende carrière als diplomate om zich volledig te kunnen concentreren op haar passie voor het boekbinden en het schrijven. Dat resulteerde in een eerste roman die grotendeels autobiografisch getint lijkt te zijn. Protagoniste is Mathilde, een dertigjarige dame die Parijs en haar leven als diplomate achter zich liet om in een dorpje in de Dordogne als boekbindster aan de slag te gaan. Een combinatie van eenvoudig gereedschap en geduldige gebaren waarmee je een boek voor zo'n honderd tot honderdvijftig jaar nieuw leven kan inblazen, zo omschrijft ze haar nieuwe passie en ambacht. Deze liefde voor boekbinderij erfde ze van haar grootvader. Met het geld van zijn erfenis kocht ze een klein atelier in een Middeleeuws pand in Montlaudun. In diezelfde steeg wonen ook de andere middenstanders van het dorp, de plaatselijke bakker, klokkenmaker, ijzerhandelaar en schoenmaker. Cyrano de Bergerac is haar grote held en geestelijke mentor. Al wat haar overkomt linkt ze aan passages uit de Franse negentiende-eeuwse klassieker van Rostand. Haar rustige, routineuze leven raakt verstoord als ze op een ochtend het bezoek krijgt van een ‘spectaculair knappe’ jongeman met de dwingende opdracht een ernstig beschadigde boek zo spoedig mogelijk te restaureren. Nog vooraleer ze verdere vragen kan stellen, is hij alweer verdwenen. Ze raakt in de ban van dit mysterieuze boek dat tekeningen en aquarellen bevat van de opbouw en aftakeling van een Gallo-Romeinse tempel. Het mysterie wordt alleen maar groter als de bakker haar vertelt dat een anonieme vreemdeling omgekomen is bij een auto-ongeluk. Mathilde vreest dat dit de eigenaar van het boek was en zet haar zoektocht naar de betekenis en oorsprong van het boek geschrokken verder. 

Liefhebbers van Franse romantische literatuur zijn bij Anne Delaflotte Mehdevi aan het goede adres. In een lichtvoetige en ongekunstelde stijl schetst ze het kabbelende dorpsleven in de Dordogne. De aanvankelijk veelbelovende plot wordt echter slechts schetsmatig uitgewerkt. De boekbindster blinkt vooral uit in de lyrische sfeertekeningen van La France profonde. Ambachten worden er nog van vader op zoon doorgegeven en mensen zijn er fier op hun vakkennis. Keerzijde van de medaille in deze kleine leefwereld zijn de onvermijdelijke roddels en verveling. De protagoniste is een ietwat wereldvreemde, eenzelvige vrouw die zich wat gelukkig prijst dat ze in de streek van haar literaire held Cyrano een tweede thuis gevonden heeft. Afgezien van de wat artificieel aandoende structuur biedt De boekbindster proza dat soms doet suizelen van het leesgenot. De liefde voor het boekbinden en de literatuur zijn prominent aanwezig en de lichte sluier van weemoed geven het boek een tijdloos en nostalgisch karakter.

Recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en oorspronkelijk gepubliceerd in De leeswolf  8 (november 2011)

Anne Delaflotte Mehdevi: De boekbindster - Oorspronkelijke titel: La relieuse du gué - Uitgeverij De Geus, april 2011 - Vertaling: Pauline Sarkar -ISBN: 978 90 445 1503 9 - Gebonden - Prijs: € 17.90.