Het recht om vergeten te worden

Cartoon credits: Mac, Bron: Daily Mail.
Meer dan 12.000 Europese aanvragen kreeg Google inmiddels al binnen van personen die het recht claimen om vergeten te worden. Opvallend hierbij is dat 40% der aanvragen uit Duitsland komt en slechts 2% uit Frankrijk. Zijn er dan zoveel meer Duitsers die met een propere lei willen beginnen? Het aanvraagformulier om links te verwijderen uit de zoekresultaten kwam er na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie

Hoe en wanneer Google de aanvragen zal verwerken is nog niet bekend. In het internationaal adviescomité dat richtlijnen moet uitschrijven zetelen onder andere de Leuvense professor Peggy Valcke, docente Recht en Informatica, Google-topman Eric Schmidt en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Doel is om voor iedereen duidelijke en transparante criteria op te stellen die Google zal hanteren bij het wegfilteren van bepaalde informatie uit de zoekresultaten. 

Een evenwicht tussen het recht op privacy en het recht op vrije informatievoorziening is niet evident. Issues die nog onduidelijk zijn: zullen de zoekresultaten enkel op Europees grondgebied gefilterd worden? In dat geval is dit voor een ervaren internaut makkelijk te omzeilen. En zal er een melding verschijnen telkens er een zoekresultaat wordt verborgen? Ook andere zoekrobots zoals Bing en Yahoo moeten zich schikken naar het Europees arrest. Zullen zij dezelfde procedure hanteren als Google? 

Search removal request under European Data Protection law 


Enhanced by Zemanta