Het levensverhaal van een verborgen dochter



België heeft Delphine Boël als beroemde buitenechtelijke dochter. In Frankrijk gingen de poppen al eerder aan het dansen. In 1994 raakte immers bekend dat de toenmalige Franse president François Mitterrand een buitenechtelijk kind had. 'Paris Match' had toen als eerste tijdschrift spraakmakende foto's gepubliceerd van de president en zijn erg knappe tienerdochter. Zo kwam er een eind aan Mazarine Pingeots anonieme leven. In alle media werd ze als ster opgevoerd. Ondertussen is Pingeot een prille dertigster en docente filosofie. 

In het erg toepasselijk getitelde Verborgen dochter (vertaling van "Bouche cousue") onthult ze haar geheime leven in de schaduw van de Franse president. Haar autobiografische verhaal schreef ze tijdens de zwangerschap van haar eerste kind. Het boek is opgedragen aan haar ouders en haar baby. Ze wilde immers haar herinneringen ordenen en voor het nageslacht vastleggen om op die manier een streep onder haar dubbelleven te trekken. Haar relaas is in dagboekvorm gegoten en vangt nogal onsamenhangend aan met prille herinneringen aan haar kindertijd. Over idyllische vakanties met haar ouders, de vrienden van haar beroemde vader en hoe moeilijk ze het had om vriendinnetje mee naar huis te brengen. Het is een opstapeling van feiten, verteld in een soms hoogdravende, naar pathos omslaande stijl. Een willekeurig citaat:"Ik ben het kind van de onthechting, het afstand doen van, de keus tegen de wereld. Het kind van de moed en van de liefde van mijn moeder. Moet ik trouw blijven aan deze opoffering?".

In het tweede gedeelte toont Mazarine Pingeot zich beter geïnspireerd en wordt haar verhaal coherenter. Ze was zes jaar oud toen ze vernam wie haar vader was, maar ze mocht dit uiteraard nooit in het openbaar uiten. Als hij in 1996 overlijdt, maakt Mazarine voor het eerst kennis met Mitterands officiële gezin, zijn echtgenote en haar twee halfbroers. Opmerkelijk en ontroerend is de liefde en loyaliteit waarmee ze over haar vader schrijft. Ze portretteert hem onverdroten als een liefdevolle en toegewijde man. Wars van literaire pretenties, heeft Mazarine Pingeot op openhartige en soms pakkende wijze haar verhaal aan de wereld verkondigd.
Mazarine Pingeot: Verborgen dochter, The House of Books Vianen, 222 p., €ISBN 90-443-1424-6. Vert. van: Bouche cousue door Aad W. Van der Kooij. Distributie: The House of Books.