De schaduw van Congo

>

Oud nieuws, nieuw leven?

Interessante studiedag op 2 februari te Ieper over de digitale bewaring en ontsluiting van historische kranten: Oud nieuws, nieuw leven?

Oud nieuws

Heel wat bibliotheken, archieven en documentatiecentra bewaren kranten. Ze worden er als historische bron door een brede groep van onderzoekers geconsulteerd. Helaas is dit papieren erfgoed erg kwetsbaar en dreigt het op korte termijn door verzuring en beschadiging te verdwijnen.

Nieuw leven?

De laatste jaren opteren steeds meer bewaarinstellingen voor digitalisering van hun krantencollecties. Niet alleen om de kranten te conserveren, maar ook om ze voor een ruimer publiek te ontsluiten. Tijdens deze studiedag onderzoeken we zowel de knelpunten (auteurswet en privacywet) als de mogelijkheden (doorzoekbaarheid, raadpleegbaarheid, samenwerking met uitgeverijen en tussen erfgoedbewaarders) die het digitaliseren van krantenarchieven biedt.

"Oud nieuws, nieuw leven?” is een initiatief van de stad Ieper in samenwerking met de VVBAD en Culturele Biografie Vlaanderen dat expertiseuitwisseling, netwerking en samenwerking in het bredere erfgoedveld wil stimuleren.

Bron: VVBAD
Programma en info @ erfgoedcel Ieper

Technorati Tags: , , ,