Digitaliseringsnieuws (Google)

De Amerikaanse internetgiganten Microsoft, Amazon en Google blijven wilde plannen maken om te digitaliseren.

Google hervat ondertussen het inscannen van boeken voor zijn boekenzoeker, ondanks protesten uit de uitgeverswereld en twijfels over auteursrechten. In augustus had Google het scannen tijdelijk gestaakt.

De pauze werd ingesteld om uitgeverijen in staat te stellen hun bezwaren te uiten en lijsten aan te leveren met boeken die niet gescand mochten worden, bericht de BBC. Toch werd in New York door meerdere uitgeverijen en schrijverscollectieven een rechtszaak aanhangig gemaakt wegens copyrightschendingen.

Het project moet in 2015 een digitaal archief van miljoenen boeken opleveren uit topbibliotheken van universiteiten en de prestigieuze New York Public Library. Ook boeken van de Britse Oxford University, waarvan het auteursrecht is verlopen, zullen worden ingescand en online komen. Met Google Print is een bedrag van 200 miljoen dollar gemoeid.

Op de Google Blog, de officiële weblog van het bedrijf, wordt uitgelegd dat Google Print zich in eerste instantie richt op stapels boeken die ouder en/of niet langer in druk zijn, al komen ook nieuwere boeken aan bod.

Op termijn zal Google zich echter ook aan nieuwe uitgaven wagen - die nog altijd onder copyright vallen - ondanks eerder geuite bezwaren.

Ondertussen is er nóg een bibliotheekproject gelanceerd door de Open Content Alliance (OCA). Hun einddoel is bescheidener (zo'n 150.000 boeken aanbieden) maar doordat vanaf het eerste moment uitgeverijen en rechthebbenden zijn benaderd, bestaat tegen dit tweede project veel minder weerstand.

Bron:
  • ZDN net

  • Eind oktober werd de Belgische versie van Google Print gelanceerd:
  • Print Google.be (beta versie)

  • Programma en instapgegevens voor Belgische uitgevers:
  • Google Publisher