KBIN 160: Bouwstenen voor de evolutie

Op 31 maart 2006 is het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen precies 160 jaar oud. In 1846 werd het Koninklijk Natuurhistorisch Museum immers officieel opgericht. Het betekende de omvorming van het reeds bestaande stadsmuseum tot rijksmuseum. Oorspronkelijk was het museum gehuisvest in het Paleis van Nassau, het vroegere paleis van Karel van Lotharingen. Eind 19de eeuw verhuisde men naar een groter gebouw: het klooster van de Zusters Redemptoristinnen in het prachtige Leopoldspark.

"Bouwstenen voor de evolutie" is de titel die het feestprogramma meekreeg. Dit in het licht van de verbouwingen uit het verleden (Janlet, De Vestel) en het heden.

Op de foto ziet men de bouw van de zuidelijke Janletvleugel anno 1900.

In 1948 werd de naam van het museum gewijzigd in Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het was de belichaming van een nieuwe tendens waarbij meer en meer de klemtoon werd gelegd op wetenschappelijk onderzoek en minder op de museologische werking. Met de huidige renovatie van de Janletvleugel krijgt het KBIN eindelijk de kans om zijn museum grondig te vernieuwen.

de museumbibliotheek anno 1940

Meer info:

Van Museum tot instituut: 150 jaar Natuurwetenschappen /Vivé Anne & Versailles Anne (KBIN, 1996)







Tags: