Geleerde bladen van de 17de eeuw tot 2005

“For most people the reality of science is what they read
in the press. They understand science less through direct
experience or past education than through the filter of
journalistic language and imagery.”
(Nelkin, 1987: 2)

Geleerde bladen van de 17de eeuw tot 2005: welke weerklank krijgt wetenschap in de geschreven pers? Op maandag 12 juni vond over deze thematiek een studiedag plaats in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Tegenwoordig zijn in de meeste dagbladen en tijdschriften naast de pagina’s economie, cultuur, (inter)nationale actualiteit of sport ook een of meer pagina’s aan wetenschap gewijd. Om hoeveel pagina’s gaat het? Hebben zij een vaste stek in de media. Welke wetenschappen komen aanbod? Wat komt waar: hoort het protocol van Kyoto bij economie, politiek, wetenschap of milieu? Of onder de vier? Wat is samenvattend de plaats van wetenschap in de geschreven pers in belgië ? Hoe kijkt men er tegenaan ? Het is op die vragen dat het Federaal wetenschapsbeleid een antwoord wenste te geven op de studiedag. In 2001 onderzocht Daniël Biltereyst de rol van
het medium televisie in wetenschapscommunicatie (Biltereyst, 2001). Hierbij kwam hij tot de vaststelling dat wetenschappen nauwelijks of niet aan bod komen op de commerciële zenders en dat het aandeel wetenschappelijke programmaformats op de publieke omroep sterk daalde. In 2005 wenste Wetenschapsbeleid de studie over de audiovisuele media aan te vullen met een beschrijving van de rol van de wetenschapscommunicatie in de geschreven pers.

Download hier het rapport (42 p.) van L. Coertjens, D. Mortelmans
en S. Smets:

Geleerde bladen van de 17de eeuw tot 2005 - PDF

Technorati tags: