Summerwine

Muziek en wijn is een goddelijke combinatie, maar ook wijn en film gaan wonderwel samen. Dat bewijzen onderstaande voorbeelden.



De komische roadmovie Sideways - het verhaal over twee oude vrienden, die samen een week lang gaan toeren en wijnproeven in het Californische wijngebied - had een positive invloed op de wijnconsumptie en films over wijn. Sideways was als een sprankelende, fris fruitig geurende witte wijn met een breed smaakpalet.







Regisseur Jonathan Nossiter maakte een knappe documentaire over het verrijkte druivengoedje. De filmmaker waarschuwt echter dat zijn Mondovino beslist geen feel-good wijnfilm is. "Wijn is gerelateerd aan het leven, of je het nu drinkt of niet. Het is een expressie." aldus Nossiter.





In “Wijn voor Onwetenden” tenslotte kijkt John Cleese op een geheel eigen wijze naar de wereld van het wijn maken en ontdekt hoe het zit met die goede wijn voor weinig geld. In een hilarische sketch speelt hij een dubbelrol – een ober met zijn onfortuinlijke gast – en krijgt dan advies van een sommelier over hoe men in een restaurant wijn bestelt. Daarna zien we hoe hij een wijnproeverij in zijn huis organiseert en vrienden uitdaagt de prijs van de wijn die zij proeven te raden. Tenslotte nodigt hij twee experts bij hem thuis uit, met wie hij bediscussieert hoe wijn dient te worden bewaard en geschonken. De nadruk ligt echter op persoonlijke smaak. Cleese: “Laat niemand je vertellen van welke wijn je moet houden, want mensen hebben verschillende smaken. Laten we dat respecteren.”

Technorati tags: