Fietsica en de kunst van het klimmen

Cyclo, ergo sum. Fietsica een samentrekking van fiets en fysica en de naam van de website van prof. Charles Dauwe. Je leest er alles over de toepassing van de fysica bij het fietsen. Kracht, energie, vermogen, evenwicht, en de fysische redenen waarom we zo snel (of zo traag) kunnen rijden.

Wat maakt van een wielrenner een goede klimmer? Hoeveel watt per kilogram lichaamsgewicht moet het specifiek vermogen bedragen? Welk BMI hebben ronderenners nodig? Kunnen grotere en zwaardere renners op het vlakke langer doorgaan door de wet van het behoud van de energie? Je vindt er ook informatie over de ideale trapfrequentie of trapcadans en een verslag van de eerste tijdrit op de maan... in 2066.

Ook je eigen klimsnelheid kan je op deze site met een rekenblad berekenen. Ieder jaar gaan duizenden fietsers van alle mogelijke soorten en kalibers naar de grote beklimmingen, met voor de Vlamingen de Mont Ventoux op de eerste plaats en voor de Nederlanders de Alpe d'Huez. De minder ervaren fietser moet zich wel een beetje ernstig voorbereiden en zich de volgende vragen stellen; Hoe snel kan ik bergop rijden en welk verzet heb ik nodig? Het echte bergop rijden is een zaak van lange adem en is de kunst van het op het randje van de aërobie-anaërobie rijden.
'Je moet een berg respecteren. Als je een vriend bent van de berg, dan wordt de berg ook een vriend van jou. Aan de voet van een berg zeg ik ook altijd: `Goh, wat ben jij een verschrikkelijk mooie berg'. - Bram Tankink