Hans Münstermann wint AKO Literatuurprijs 2006

Verrassing alom gisterenavond! Niet de gedoodverfde favorieten Stefan Brijs (De engelenmaker) of Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) maar outsider Hans Münstermann won met 'De bekoring' de AKO Literatuurprijs 2006. De andere genomineerden waren naast hoger vermelde auteurs: Joris Note (Hoe ik mijn horloge stuksloeg), Frits van Oostrom (Stemmen op schrift) en Christiaan Weijts (ART. 285b).

Het winnende boek heb ik nog niet gelezen, enkele jaren geleden recenseerde ik wel Het gelukkige jaar 1940, de eerste soloroman van Hans Münstermann. Dat was een sprankelende roman over de fascinerende maar verwarrende zoektocht naar de voetnoten van het verleden. deze roman pronkte toen ook al op de shortlist van de AKO-literatuurprijs.

Jurylid Elsbeth Etty is in ieder geval bijzonder lovend over de De bekoring: "Iedere criticus - en voor leden van literaire jury's is dat niet anders - kent de sensatie dat je een roman leest en onmiddellijk aanvoelt : dít is het waar literatuur om draait, alleen zó, in deze bewoordingen, met déze stijlmiddelen, mét deze intensiteit kun je een tijdperk, een levensgevoel, een generatie, een individu met al zijn tegenstrijdige emoties verbeelden. De bekoring ís zo'n roman, spelend op de rand van een nieuwe tijd waarin het leven voorgoed zal veranderen. Weliswaar is het verhaal gesitueerd in de kleine wereld van een katholiek Amsterdams gezin anno 1960, maar de problematiek is universeel. (...) Om de strekking van De bekoring heel kort samen te vatten: het gaat over de beloftes die de moderniteit te bieden heeft en de onmogelijkheid daarvan te profiteren. De bekoring is een pijnlijk maar tegelijk prachtig boek dat - zoals het oude Marianne-lied - in essentie gaat over innerlijke vrijheid en de pijn die het kost om die te verwerven. Hulde daarvoor. "

De andere leden van de jury waren HKH Prinses Laurentien der Nederlanden (voorzitter), Jos Borré (literair recensent De Standaard), Johan De Haes (redacteur/recensent VRT), Elsbeth Etty (literair recensent NRC Handelsblad) en Rob Schouten (literair recensent Trouw, Vrij Nederland).

Meer info:

AKO Literatuurprijs 2006
Bekroonde Boeken
Tiplijst AKO Literatuurprijs 2006
Nominaties AKO Literatuurprijs