BOEKEN TOP 10 - 2006 *
Haarlemse trilogie Ferron, Louis
Bezige Bij
'Alleen het onbetrouwbare is betrouwbaar, de rest is oplichterij,’ is het wankele fundament waarop ‘De Haarlemse trilogie’ opgetrokken werd. Het is Ferrons ultieme poging om troost in woorden te vinden en om met een soms goedlopende maar even vaak haperende pen op zoek te gaan naar vergetelheid.Vergetelheid die in het echte leven - met de bodem van een fles in zicht - zo onbereikbaar bleek te zijn.
De man die op reis ging Graff, Laurent
Nijgh & Van Ditmar
Zeldzaam boekje waarin alles klopt. Fraai vormgegeven en inhoud die bol staat van heerlijke dubbelzinnigheden en milde ironie. Laurent Graff - archivaris van beroep - portretteert hier een weifelende stadsmens die zich comfortabel in een leven aan de zijlijn nestelend en wacht op de grote dag waarop alles zal veranderen. Een winnend nummer van de roulette, een mooier elders, een verrassende ontmoeting, ..er gebeurt echter niets.
Over het water Brink, H.M. van den Eldorado
Ingehouden en subtiel verteld verhaal over een vriendschap in de zomer van 1940. Van den Brink is een stilist die het ritme van de roeispanen in woorden weet te vervatten. Het geluk en de sensatie van het roeien wordt hierdoor bijna lijfelijk voelbaar gemaakt. De climax van deze ontroerende novelle is de suggestieve verstrengeling van de geluksbeleving en het terugblikken enkele jaren later.
De nacht der kalligrafen Ghata, Y. Arbeiderspers
De nacht der kalligrafen is het debuut van Yasmine Ghataen een poëtisch en sprookjesachtig eerbetoon aan een oude wereld die langzaam transformeert in een moderne samenleving. Het is tevens een tedere hommage aan haar grootmoeder die kalligrafie als sediment van een oude levenskunst tot de laatste snik in haar hart droeg.
Zwavelzuur Nothomb, Amélie
Bezige Bij
Reality-programma’s, met Big Brother als prototype, spelen steeds schaamtelozer in op het voyeurisme van de kijker en het exhibitionisme van de deelnemer. Amélie Nothomb schreef er een bijtende satire over. Als maatschappelijk alarmsignaal klinkt
Zwavelzuur zo oorverdovend luid dat zelf een hardhorige, op een dieet van reality tv opgegroeide lezer wakker geschud wordt.
Poolijs Lasters, Ruth
Meulenhoff/Manteau
Deze debuutroman van Ruth Lasters is een bewerking van het gelijknamige en bekroonde
kortverhaal dat in
De Brakke Hond verscheen. Met een verfijnde pen creëert Lasters een lethargische wereld waarin haar personages als slaapwandelaars dolen. Haar lucide en fijngevoelige waarnemingen vermogen zelfs de grootste stoïcijn uit het lood te slaan. Een debuut om te koesteren.
White Darrieussecq, Marie
Arbeiderspers
Easy reading is dit niet, vaak jagen de vele close-ups van menselijke ontreddering de stuipen op het lijf. Niettemin is
White naar Marie Darrieussecq – normen een opvallend optimistisch getinte roman. Haar verbeeldingskracht en subtiele humor maken van de duistere trip naar het witte universum een onvergetelijke gebeurtenis.
Hemelval Visser, Arjan
Augustus
Intreurige huiskamerdramatiek, met een in grijze stofjas gehulde duivenmelker als protagonist. De teneur is zo somber en de setting zo claustrofobisch dat je tijdens het lezen meermaals naar adem snakt. "Bewaar je tranen maar voor later, het wordt allemaal nog veel erger.", luidt een van de eerste zinnen van de roman en die belofte wordt ruimschoots waargemaakt.
Hemelval lees je dus best in de lente, op een zonovergoten terras en bij helder weer, als de duiven gelost mogen worden.
Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel Berckmans, J.M.H. Meulenhoff/Manteau
De chroniqueur uit Barakstad hakt er in zijn nieuwe verhalenbundel 'Je kunt geen twintig zijn op suikerheuvel' weer als vanouds op los. Hoop en illusies zijn er al lang niet meer. Berckmans blijft een einzelgänger in de Nederlandse letterkunde, die op onnavolgbare wijze over het leven aan de zelfkant bericht en de marginaliteit met brio een stem geeft. Te nemen of te laten, compromissen zijn aan Berckmans niet besteed.
De blauwe jurk van Camille Desbordes, Michèle
Oorschot B.V.
De blauwe jurk van Camille wordt het woelige leven van de Franse beeldhouwster Camille Claudel verhaald. Haar portret van een verwarde, in zichzelf gekeerde kunstenares die alle hoop heeft opgegeven is aangrijpend. Desbordes’poëtische schrijfstijl, sensitief en met een hoogst eigenaardige interpunctie, vergt aanvankelijk enig doorzettingsvermogen. Er is geen einde en geen begin, alles vervloeit tot een lange herinnering die het heden en de toekomst bijna volledig doen vervagen.
*
Het betreft hier mijn persoonlijke top 10 van de voor het tijdschrift “Leeswolf” gerecenseerde boeken in 2006. De citaten uit mijn recensies zijn © Vlabin.
Technorati tags:
boeken
literatuur