De terugkeer van Neptunus

De thrillers van Frédérique Vargas hebben altijd een surrealistisch trekje. In De terugkeer van Neptunus, haar achtste titel in Nederlandse vertaling, is het niet anders. Net als in de twee voorgaande romans Maak dat je wegkomt en De man van de blauwe cirkels moet de charismatische commissaris Jean-Baptiste Adamsberg de strijd aangaan met een ongrijpbare tegenstander met mythische allures. Hij wordt immers geconfronteerd met rechter Fulgence, een uiterst sluwe seriemoordenaar waar hij reeds waar hij dertien jaar lang tevergeefs op heeft gejaagd. Daar is niets vreemd mee, ware het niet dat deze man zestien jaar geleden overleden en begraven werd. De commissaris had hem dus nooit kunnen klissen.

Zijn duivelse kwelgeest doodde zijn slachtoffers altijd met een drietand en speelde het elke keer klaar om een onschuldige voor de moord te laten veroordelen. Hij was afkomstig uit hetzelfde geboortedorp als Adamsberg en liet ooit diens broer voor een moord opdraaien. Als er een jonge vrouw op vreemde wijze om het leven gebracht wordt, aarzelt de steeds op zijn intuïtie volgende commissaris niet. Dit moet het werk zijn van ‘Neptunus’. De moord gebeurde ook met een drietand en net destijds dreigt een onschuldig iemand voor de moord te moeten opdraaien. Maar de vreemde theorie van Adamsberg wordt door niemand ernstig genomen, men vermoedt dat dit het werk van een copycat is. Als de commissaris op werkbezoek naar Canada moet, krijgt de lugubere zaak een bizarre wending. De seriemoordenaar slaat opnieuw toe en de rollen worden omgedraaid. Het is de commissaris die van de moord beschuldigd wordt. Hij moet alles in het werk stellen om zijn onschuld te bewijzen.

De terugkeer van Neptunus is een schot in de roos. De plot is ingenieus en de sfeertekening voortreffelijk. Fred Vargas moet je nog steeds niet lezen omwille van zijn actiescènes of realistische inslag. De Française – archeologe van beroep – excelleert in het creëren van misdaadverhalen met een surrealistische ondertoon, zonder zich veel aan te trekken van het realiteitsgehalte van de plot. Ook De terugkeer van Neptunus is een afdaling in een door fantasie gedomineerd universum waar niets is wat het lijkt. Haar personages, met Commissaris Adamsberg op kop zijn, hebben allen een excentriek en wereldvreemd kantje. Zijn trouwe assistent Danglard lijkt op het eerste zicht een nuchtere, logische speurder maar is ook een goede huisvader, én een drankzuchtige man die met vliegangst kampt. Maar zoals zo vaak in detectiveverhalen – Vargas kent haar klassiekers - zijn ze uiterst complementair. Hun dialogen zijn vaak absurd en leveren hilarische momenten op. Met haar mix van zwarte humor en fantasie is Vargas een van de origineelste misdaadauteurs uit het pak.

Kwoteringen: ***

Hardcover | 413 Pagina's | De Geus Spanning
ISBN10: 9044505858 | ISBN13: 9789044505856