De schaduw van Congo

>

Bibliotheek Gent goes digital

Goed nieuws van de Gentse stadsbibliotheek, er is in samenwerking met Rotterdam een proefproject voor de uitlening van digitale muziekbestanden en er is de presentatie van de nieuwe zoekmachine waarbij de (fysieke) collectie van de Gentse bibliotheek wordt uitgebreid met digitale content.

Meer dan 6.000 geselecteerde websites zijn in de catalogus opgenomen.
Vanuit de beschrijving van een aantal boeken of tijdschriften uit de collectie kan men doorlinken naar online fragmenten, o.a. op www.literair.gent.be

Elke song of klassiek muziekwerk is opzoekbaar, met verwijzing naar de cd of muziekdvd waarop de track te vinden is.Via de catalogus zal de lener het aanbod van digitale muziek zien: bibliotheekleden zullen thuis muziek legaal kunnen downloaden en gedurende één week beluisteren. Digileen muziek is een absolute primeur voor Vlaanderen. Als eerste openbare bibliotheek in Vlaanderen start Gent met een proefproject waarin het digitaal lenen van muziek via het internet mogelijk wordt.

De geleende muziekbestanden zijn een week afspeelbaar. Ze zijn beveiligd tegen kopiëren, overzetten naar draagbare spelers of branden. Het is immers de bedoeling het publiek tijdelijk te laten kennismaken met muziek. DigiLeen werkt met ‘credits’ om te voorkomen dat men grote hoeveelheden muziek downloadt: de lener kan maximaal 100 tracks per week downloaden.

(bron: http://bibliotheek.gent.be)