CultuurPrijzen 2007

Op maandag 4 februari 2008 worden de CultuurPrijzen Vlaanderen 2007 uitgereikt in deSingel. Met deze prijzen bekroont de Vlaamse Gemeenschap persoonlijkheden en organisaties die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan de cultuurbeleving in Vlaanderen.

In de categorie Cultureel erfgoed is er met Sylvia Van Peteghem zowaar een bibliothecaris genomineerd! Ik vermoed dat dit een primeur is en het is Sylvia Van Peteghem van de Gentse universiteitsbibliotheek van harte gegund. De Gentse universiteitsbibliotheek speelt onder haar impuls een cruciale rol in het Belgisch luik van DRIVER. Dit Europees project maakt onderzoeksresultaten en erfgoed vrij beschikbaar. De universiteitsbibliotheek stelt nu reeds 2.700 publicaties en 40.000 erfgoedfoto’s digitaal ter beschikking.

Daarnaast spant hoofdbibliothecaris Van Peteghem zich in voor het duurzaam bewaren en beschikbaar stellen van de collectie. Met Google ging ze een samenwerking aan die de collectie internationaal digitaal consulteerbaar moet maken. Daarmee hijst de Gentse bibliotheek zich op het vlak van ontsluiting naast toppers als Oxford, Harvard en Princeton. Binnenshuis gebeurt hetzelfde via Architectuurfocus: de Gentse architectuurarchieven worden momenteel systematisch en volgens internationale standaarden gerestaureerd, geconserveerd en gescand.

(bron: cultuurprijzen.be)