'Het grote uitstel' wint Gouden Uil 2008

De Gouden Uil 2008.

Ik had op A.F.Th. getipt maar ik zit er wel vaker naast. Zie ook de E3 prijs waar ik op Boonen had getipt. Alle sypmpathie voor outsider Marc Reugebrink die de Gouden Uil Literatuurprijs in de wacht sleepte met zijn punkroman "Het grote uitstel", een mélange van pop, politiek en seks, dat het verlies van jeugdidealen tracht te verwerken. Het leven is één groot uitstellen van maar romans als deze maken dat draaglijk. .

Juryvoorzitster Ruth Joos prees het winnende boek als volgt:

"Het gaat om een lichaam dat langs alle kanten door afstand wordt omringd. Het is geschreven in een taal die verleidt en verwart. Het is een boek dat gedurfde keuzes maakt en daar voluit voor gaat." (juryrapport)

Aan de Gouden Uil is een cheque van 25.000 euro en een beeldje van Ever Meulen verbonden. Jeroen Brouwers stuurde zoals angekondigd zijn kat voor de prijsuitreiking. De aanwezige schrijvers zagen tijdens de rechtstreekse uitzending op Canvas af, het circus van de ijdelheid was saai als vanouds met weinig gesmaakte en komisch bedoelde intermezzo's. Maar presentatrice Fien Sabbe zag er weer bloedmooi uit, net zoals Actrice Maaike Cafmeyer, die namens Brouwers de Prijs van de Lezer, goed voor een originele tekening van Ever Meulen, in ontvangst nam. De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs ging naar Sabien Clement, Pieter Goudesaboos en Mieke Versyp voor hun boek "Linus". Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing wonnen de Prijs van de Jonge Lezer, die door het publiek werd uitgereikt, voor "Koek koek Vos en Haas". Dat boek bestaat uit woorden met uitsluitend één lettergreep. Goed zo, zei de schrijfster die bekende zelfs in twee lettergerepn te dromen.