Ooit woonde ik in een huis met een verleden, doch alleen in het weekend. Het was een huis met een geschiedenis van meer dan 500 jaar en met een gevel dat als monument beschermd was. In een koninkrijk dat bulkt van de nepfermettes zijn dergelijke historische huizen vanuit esthetisch oogpunt de enige echte parels op de kroon. Om beheerders, eigenaars, overheden en publiek hiervan bewust te maken startten de Antwerpse musea in samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek in 2006 het project Historische huizen Vlaanderen op. Dit initiatief resulteerde in eerste instantie in een
netwerk, over de vijf Vlaamse provincies heen, van tientallen publiek opengestelde woonhuizen die samen vijf eeuwen woon- en architectuurgeschiedenis vertegenwoordigen.
Inwoners van Brugge die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van hun huis of van gebouwen in het Brugse stadscentrum kunnen sinds enkele jaren ook terecht op de webside
Huizenonderzoek van Erfgoedcel Brugge. Dit project ontsluit met behulp van een geo-loket historische informatie zoals kadastrale perceelskaarten. Via de site ontdekt u de topografische ontwikkeling van het stadslandschap in Brugge. Bij het zoeken op adres kan u volgende gegevens terugvinden:
* Identificatiegegevens huis
* Gegevens oud kadaster, 1580 - eind 18e eeuw
* Bescherming gebouwen
* Kadasterplan 1889
* POPP 1865
* Primitief Plan 1835
* Primitief Plan 1831
Ter illustratie een uittrekselplan van het kadasterplan uit 1889 voor de Jerzulemstraat (cop. Stad Brugge - Dienst Monumentenzorg en Stadsarchief). Deze projecten zijn een mooi staaltje van digitale dienstverlening en digitale archivering.
(Bron: Nieuwsbrief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, 2008-3 -
Eva Wuyts)