Vlaamse uitgevers leggen de lat hoog

De Vlaamse uitgevers zijn duidelijk geïnspireerd door onze nationale heldin Tia Hellabaut en leggen de lat steeds hoger. Ze vechten een hevige maar sportieve onderlinge strijd uit om de zieleroerselen van al onze bekende Vlamingen massaal uit te brengen, en liefst op tijd voor de boekenbeurs. Er zijn zowaar twee nieuwe uitgevers opgericht (Vrijdag en Lampedaire) die zich op deze niche zullen richten. Het zijn vaak spannende levensverhalen die een vast stramien volgen: ik was klein en nu ben ik groot en kan ik goed .. schminken (Kelly Pfaff), dansen (Dina), opvoeden (Wendy Bosmans), boksen (Freddy De Kerpel), fietsen (Bart Wellens) of moppen tappen (Geert Hoste).

Standaard uitgeverij is van plan elke Planckaert telg een boek te gunnen, te beginnen met Stephanie Planckaert (Het geluk van een ongelukje) en uiteraard Eddy zelve. Ze zijn daar 'goe' bezig. Gezien de grootte van deze wielerclan, wordt dat dus een werk van lange adem. Varianten zijn de spin-offs van succesvolle tv-programma's (Witse; De smaak van de Keyser; Het grote Blokken-feestboek) of uit de hand gelopen hobby's (Het succes van slechte seks; de seksbijbel van Liekens).

Wat mogen we binnenkort van onze pientere uitgevers nog in de rekken verwachten? Het levensverhaal van Tia Hellebaut ongetwijfeld. Mogelijke titels: 'Up with Pizza' of kortweg 'Spring!', dat van Gilbert Bodart wellicht ook: 'Van doelman tot boef'; 'De wilde gokker' is ook een passende en commercieel aanvaardbare titel. Niet alleen tips over het stoppen van een penalty maar ook over hoe je aan valsmunterij kan doen. We zijn - in afwachting van het nieuwe boekenprogramma op Canvas - gewaarschuwd: BV's lezen kan de gezondheid schaden.

BV-bibliografie:

Annick Beyers, 20 jaar vtm
Bart Wellens, Open boek
De smaak van de Keyser
Dina Tersago en Wim Gevaert, Start to Dance
Dirk Draulans, Het succes van slechte seks
Eddy Planckaert, Wij zijn goe bezig!
Evy Gruyaert en Lien Van de Kelder, Dans mondial
Evy Gruyaert, Start to Fitness
Faroek özgünes, De parachutemoord
Freddy De Kerpel, Leven om te winnen
Geert Hoste, Zogezegd, brevier van dagelijks geluk
Goedele Liekens, Haar seksbijbel
Het grote Blokken-feestboek
Ivan De Vadder, Het koekoeksjong
Jan Van Rompaey, Veel beterschap gewenst
Jo Van Damme, De conference
Katja Retsin, Start to Style
Kelly Pfaff, De ultieme make-up- en stylingbijbel
Kim Gevaert, Gezond
Marlène de Wouters, Ministers in alle staten
Peeters & Pichal, Het boek voor de bewuste consument
Stany Crets, Peter van den Begin & Chris Van Camp, Fans!
Stephanie Planckaert, Het geluk van een ongelukje
Wendy Bosmans, Wendy Bosmans' ABC van opvoeden
Witse anders bekeken
Wouter Deprez, Eelt