Internet Librarian International 2008

Translating 2.0 technologies for tangible benefits and transparency

Bibliothecarissen uit 27 verschillende landen namen deel aan de tiende Internet Librarian International Conference in London. You didn't mention Scotland, merkte een Schot in het publiek toen de president van Information Today alle landen overliep; ik zweeg wijselijk over Vlaanderen. De keynote van de Canadees Guy R. Cloutier ('People at the Heart of Innovation) was zeer ongewoon van opzet maar zijn wake-up call voor ingeslapen bibliothecarissen mocht er best wezen. Begeesterend en motiverend was zijn speech en vol fijne oneliners als deze: "build visions for tomorrow by building dreams and objectives today" of nog: life is about experience - share it with others. En innoveren betekent twee stappen vooruit denken. Het zette mooi de toon voor een aantal presentaties die zouden volgen.

New iniatives for old resources

De missie voor de internetbibliothecaris weze duidelijk: de memory of the future vertolken en het verleden via de nieuwe technologieën aan de toekomst linken. Meeste interesse had ik in de presentaties m.b.t. de special collections (track B): new iniatives for old resources, the opac and library of the future. Maar ook de lezingen inzake web 2.0 en search and discovery (tracks A en C) waren vaak erg interessant, zoals de lezing van Marieke Guy over 'Preservation for the Next Generation.' De slideshare vind je hier. De mogelijke gevolgen van het semantische web voor de gebruiker werden ook door een panel besproken maar leverde weinig tastbare conclusies op. De traditionele bookpublishers zijn als goudvissen in een bokaaltje, gaf Stephen E Arnold (ArnoldIT) nog mee: ze zien niet wat er in de outside world aan het gebeuren is.

Next Generation Library

Het debat dat gevoerd werd over What Constitutes a next generation Library was zeer levendig, met in het panel Michael Stephens (auteur van 'Tame The Web') en de spitante Thomas Brevik van de Royal Norwegian Naval Academy die er fijntjes op wees dat de bibliotheek van de toekomst vooral groen moet zijn en overal moet zijn waar de gebruiker is (fysisch of virtueel). "The library" als "content provider". De discussie ging ook over de waarde van bibliotheekopleidingen in deze hybride tijd en de rol van de librarian als project manager. Do we have international librarians? And how would you describe them? werd er nog getwitterd. Voor het antwoord werd naar de IFLA doorverwezen.

Turning The Page 2.0

Michael Stephens gaf samen met Michael Casey ook 12 richtlijnen om een transparente bibliotheek te creëren. De afsluiter van het bibliotheekcongres was een terugblik op de voorbije tien jaar. De symbiose van verschillende nationaliteiten bleek zeer vruchtbaar en vergelijkingen tussen de verschillende bibliotheeksystemen en bibliotheekservices waren niet van de lucht. Het internationale bibliotheeklandschap is een veelkleurig lappendeken. Vooral Delft werd vaak als referentiebibliotheek bij uitstek vermeld. Ook het project Turning The Page 2.0 van de Britisch Library kon op veel bijval rekenen. Meteen een concreet idee voor mij om deze software in de toekomst ook op enkele unieke werken van onze eigen waardevolle collectie toe te passen. Het resultaat is verbluffend maar het prijskaartje navenant, de zoektocht naar financiering via sponsoring kan beginnen.

The universe is made of stories


Voor een andere kijk op deze conferentie verwijs ik graag naar het verslag van Flemish Librarian Karolien Selhorst, die overigens ook live 'twitterde' (microblogde) tijdens deze conferentie en een presentatie gaf over het opzetten van een wiki, haar slideshare kan je hier raadplegen. Tenslotte nog een van de beste quotes van de conferentie: "the universe is made of stories, not of atoms" van de Nederlandse Muriel Rukeyser (Shanachie Story, keynote van de tweede dag). En interessante verhalen waren er genoeg te rapen op deze conferentie.