Gouden Uil 2009

In Terzake werd vanavond de winnaar van het Gouden Uiltje 2009 bekend gemaakt. Alleen maar nette mensen van de Nederlandse auteur Robert Vuijsje ging met de prijs lopen.
In het juryrapport wordt het omschreven "als een boek dat belangrijke maatschappelijke thema's aansnijdt, op een manier die: verfrissend en nieuw is, confronterend en hartverwarmend, sensueel en tegelijkertijd een klap in je gezicht. Een boek dat je dooreenschudt. Geen taboe wordt ontzien, geen enkele illusie blijft overeind in dit vlammende fresco over het precaire work in progress dat samenleving heet, en over de manier waarop de daarin 'samen' levenden over elkaar denken en met elkaar omgaan. Dat alles overtuigend gestalte gegeven in de onmogelijke zoektocht van een witte 'liegman' naar de 'intellectuele negerin' als allerhoogste ideaal, in Nederlands dat swingt als een Afrikaanse tiet , een ritme dat strakker zit dan een zwarte bil in een te kleine luipaardlegging, en dialogen die knetteren als de op hol geslagen bedrading in verhitte hoofden."
De jury bestond overigens ook uit alleen maar nette mensen: Guy Mortier (voorzitter), Eva Berghmans, Sam De Graeve, Jeroen Maris en Jeroen Vullings.

DE LAUREATEN VAN DE GOUDEN UIL 2009

De Gouden Uil Literatuurprijs 2009
Alleen maar nette mensen / Robert Vuijsje

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009
Het geheim van de keel van de nachtegaal / Peter Verhelst & Carll Cneut

De Prijs van de Lezer 2009
Lange dagen / Pia de Jong

De Prijs van de Jonge Lezer 2009
Allemaal willen we de hemel / Els Beerten