Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed

Op zestien december vindt in de Koninklijke Bibliotheek een interessante conferentie plaats: Europeana en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed. Een organisatie van het Agentschap Kunsten en Erfgoed.


De Europese Commissie wil de toegang verbeteren tot het (digitale) Europese cultureel erfgoed dat zich in archieven, musea, audiovisuele collecties en bibliotheken die over heel Europa verspreid zijn bevindt. Ze wil dat doen door middel van het unieke toegangspunt Europeana. Om die reden subsidieert de Europese Commissie momenteel verschillende projecten die mee bouwen aan het portaal Europeana. EuropeanaLocal en Athena, twee van.deze projecten, willen met deze conferentie Europeana onder de aandacht brengen. Naast presentaties over Europeana en de twee projecten zal er in het namiddaggedeelte ingegaan worden op enkele concrete problemen waarmee elke cultureel-erfgoedorganisatie die haar digitale collectie online wil plaatsen geconfronteerd wordt. Aan de hand van op de praktijk gerichte presentaties worden problemen geduid en suggesties voor het oplossen ervan gelanceerd.

Onderwerpen die behandeld zullen worden zijn datastructuren en standaarden voor archivering, ontsluiting en uitwisseling, semantiek, aggregatie en de intellectuele rechtenproblematiek. Intellectuele eigendomsrechten: waarom is dit problematisch? Zijn er oplossingen? Wat bedoelt men met ‘ verweesde werken'? Hoe zit het met de rechten op een thumbnail? Rechtenproblematiek in de context van Europeana: het Public Domain Charter. Deze workshop wil aan de hand van concrete cases methoden van aanpak schetsen.

Bron: VVBAD
Inschrijvingsformulier @ digipat