Mortier winnaar AKO Literatuurprijs 2009

­­­­­­­­­­­­­­­Er is dan toch gezond verstand in de jury's van grote literaire prijzen. Erwin Mortier heeft met boek "Godenslaap" de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen. Mortier is een mooie winnaar, al had ik het Joris van Casteren ook wel gegund. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters. Juryvoorzitter Guy Verhofstadt poneerde dat de jury gekozen had voor het "boek dat een grote tragedie beschrijft, een boek dat geschreven is in een overweldigende en overrompelende taal."

In Godenslaap blikt een oude vrouw die de dood voelt naderen terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze maar haar moeder en broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van België, haar onduidelijke vaderland. Aan geen van de gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan andere.

Godenslaap speelt zich af op het raakvlak tussen de grote geschiedenis en de kleine mensenlevens, tussen taal en wereld, verbeelding en werkelijkheid, tussen geschiedschrijving en verhalend proza.

Erwin Mortier: Godenslaap
Hardcover, 405 pagina's
De Bezige Bij

oktober 2008