De grenzen van het lezen

Op tien februari staat een interessant ogend symposium op het programma: De grenzen van het lezen, een organisatie van Stichting Lezen in samenwerking met de Universiteit Gent. Hamvragen zijn ondermeer wat er nu precies stichtend aan lezen is en welke rol verhalen nog spelen in onze cultuur.

Ronald Soetaert (voorzitter Stichting Lezen) presenteert een stand van zaken hoe over verhalen gedacht werd en hoe we er vandaag mee omgaan. Thomas Vaessens (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde - Universiteit van Amsterdam) stelt vragen bij wat er gebeurt in onze leescultuur en wat de literatuur daaruit kan leren. In zijn recent boek De Revanche van de Roman onderzocht hij welke rol de literatuur vandaag kan of moet spelen. Daarvoor relativeert hij een aantal zekerheden die de grenzen van het lezen aftasten.

Verder komen tijdens dit symposium enkele recente trends aan bod die de veranderende leescultuur illustreren. In De revanche van het beeldverhaal bespreken Geert De Weyer (De Morgen, Klara) en Sam De Graeve (Woestijnvis) de graphic novel. In De revanche van de lezer wordt de nieuwe lezer in literaire blogs voorgesteld door Dirk Leyman (De papieren man). De onderzoeksgroep Cultuur & Educatie van de UGent presenteert een bloemlezing van fragmenten uit diverse media zoals games, strips en schilderijen, waarin onze omgang met verhalen verbeeld wordt.

Meer info: Stichting lezen