De conference en andere verhalen

Het fraai uitgegeven ‘De conference en andere verhalen' bevat drie monologen die door Bob De Moor tussen 1999 en 2004 op de planken gebracht werden. Auteur is Jo Van Damme (1959), een Vlaams journalist, theatertekstschrijver en columnist.

Het ironische titelverhaal 'De conference' begint erg aardig. Running gag is een vertelfiguur die zich bij herhaling beklaagt over het niveau van de tekst die hij moet brengen en liever zou improviseren. Dat leidt tot uitweidingen en ontboezemingen over het leven in Vlaanderen in het derde millennium. Over de beenhouwer die met een vette mercedes rijdt, fermette bewoners met een abonnement op Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal. Mensen die om de verkeerde redenen op de verkeerde partij stemmen. U kent dat verhaal. Met Vlaanderen loopt de verteller duidelijk niet hoog op. Liever haalt hij herinneringen op aan zijn vakantie in het exotische Cuba. De laatste hongerkunstenaar doet de trieste levensloop van een zelfverklaard illusionist uit de doeken gedaan. Hij brak zijn carrière als ontsnappingskunstenaar vroegtijdig af bij gebrek aan succes. Een waardige opvolger van Houdini ging hij toch nooit worden. Zijn laatste gevecht om erkenning voert hij als hongerkunstenaar uit. Hij wil blijven vasten tot er niks meer van hem overblijft, een ultieme en definitieve ontsnappingstruc. 

In het slotverhaal spelen de Iguanodons van Bernissart een belangrijke rol. Ze staan symbool voor het oude, unitaire België. Running gag is hier dat de vinder, een simpele mijnwerker, geen erkenning krijgt voor zijn ongelooflijke vondst. Om het geheugen op te frissen: in 1878 werden in de steenkoolmijnen van Bernissart skeletten gevonden van de dinosauriërgeslacht iguanodon: 30 complete en enkele onvolledige skeletten. Het werd het pronkstuk van het illustere Museum van Natuurwetenschappen in Brussel. Rond deze vondst breit Van Damme opnieuw een waaier aan observaties over de verdeeldheid tussen Vlamingen en Walen. Ook het lot van de arme volksmens is de rode draad in deze verhalen. Niet alle in verkavelingsvlaams gedrenkte grappen leiden tot een pointe en ook de subtiliteit is ver te zoeken. Maar niet getreurd, het enthousiasme waarmee Jo Van Damme de draak steekt met de bekrompen geest van menig landgenoot maakt veel goed. Voor de liefhebbers van het betere volkstoneel.

Jo Van Damme: de conference en andere verhalen
Muntinga B.V., Uitgeverij Maarten
ISBN 9789460010071
Paperback (december 2008)