Greatest Hits

Naar aanleiding van het succes van J. Kessel the novel verscheen er een nieuwe en herwerkte versie van Greatest Hits met tekeningen en een cover ontworpen door striptekenaar Gerrit de Jager. In deze verhalenbundel, oorspronkelijk uit 2000, maakte het personage J. Kessels zijn opwachting. Dit is de beste vriend en tevens het favoriete personage van Thomèse. Greatest hits verhaalt een aantal reizen die zij samen maken. Er zijn ook enkele humoristische verhalen zonder de op country & western, sigaretten en bier verzotte Kessels . Maar dat mag de pret niet drukken.



Het openingsverhaal 'Blue Moon Express' geeft het startschot voor een trektocht door het diepe zuiden van de States. Ze gaan er op zoek naar de roots van hun geliefkoosde muziek. In Montgomery, een locatie die wat op een schilderij van Edward Hopper lijkt, bezoeken ze het graf van Hank Williams. Ze cruisen rond in een aftandse wagen terwijl ze steeds opnieuw diens greatest hits beluisteren. “Als je te lang in het zuiden rondhangt, begin je alle notie van haast te verliezen”, laat de verteller zich ontvallen terwijl ze in een zoveelste honkty tonk bar blijven hangen.

Ook 'Saturday Night in Texas en Tennessee' is een bijzonder sfeervol verhaal waarin de Amerikaanse way of life gecapteerd wordt, Het hoogtepunt van de week is de zaterdagavond. Uitgaan is immers het ritueel van elke rechtgeaarde Amerikaan. Voor de protagonisten echter geen meiden in strakke truitjes maar de droevigste, mooie songs van Hank Williams terwijl ze hun battle with booze verder zetten.

'In het wilde westen' verkent verder de Amerikaanse mythe en zit vol filmreferenties. Uitendelijk leidt hun trektocht naar Reno en Hollywood die ze d'e steden van de valse hoop' noemen. Niet alle verhalen spelen zich in de Verenigde Staten af. In 'De Elvis van de Alpen' blijkt kunsthandelaar J. Kessels plotseling begeesterd door Beieren, dat hij als Fundgrube bestempelt op het gebied van schilderkunstige aberraties en rariteiten. Het politiek incorrrect getitelde 'De ziel is een eenzame hete neger' is een lofzang is op de soulmuziek van Salomon Burke. Alle passies van Thomése komen aan bod, dus naast muziek en film ook een portie voetbal. In 'Honky Tonk Bomber' is het niemand minder dan Gerd Müller, de legendarische Duitse midvoor, die de hoofdrol speelt, weliswaar verloren lopen in New York.

“Greatest Hits” biedt een explosief mengsel van humor, jongensachtige branie en ook wel weemoed en vergeefsheid. P.F. Thomése overgiet de verhalen echter met een milde ironie. De vreemde capriolen en penibele situaties van J. Kessels krijgen daardoor een bijna surrealisisch trekje. Waar ze echt op zoek naar gaan is, wordt nooit echt duidelijk maar dat hoeft ook niet. Net zoals bij 'J. Kessels: the novel' knalt het leesplezier immers van elke pagina. Bij de nieuw opgenomen verhalen, de zogenaamde 'bonustracks', kan je overigens ook de oerversie van J. Kessels The Novel ontdekken.

Recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en gepubliceerd in De leeswolf 2010: 2 (p.89)

Thomése, P.F. : Greatest Hits (Paperback)
Contact, september 2009
ISBN 9789025432638
ISBN10 9025432638