Wees gul met uw organen

Een van de populaire columns in het tijdschrift Humo is ongetwijfeld "Het wordt te veel voor Corneel". Het misantropische en egocentrische typetje van Guido Van Meir maakt al een kwarteeuw zijn beklag over de toestanden in zijn dorp. Nu verschijnen de memoires van Corneel in boekvorm onder de veelbelovende titel 'Wees gul met uw organen'.

Uitgangspunt is de vraag van de Vlaamse overheid om als gezicht voor de campagne ter bevordering van orgaandonatie te fungeren. Cornelius Bracke is trots en aanvaardt met veel plezier de opdracht. Zijn motieven zijn nobel. Hij doet het uit dankbaarheid voor zijn medemensen en verwijst naar het spreekwoord 'Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.' Maar dan begint het bij Corneel toch te knagen. Niet alle medemensen verdienen zijn organen en hij stelt zijn zwarte lijst op. De voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds, bijgenaamd de potentaat, opent zijn lijst van gehate lieden. Ook op zijn lijst: verschillende pastoors, zijn oude leraars natuurkunde en wiskunde. Ook de samenstellers van de Dikke Vandale krijgen een veeg uit de pan. Ze durven het namelijk aan om al die mooie oude woorden uit de nieuwe edities te schrappen.

'Wees gul met uw organen' is een ultradun maar erg geestig boekje vol anekdotes en platitudes die la Flandre profonde, het benepen, in zichzelf gekeerd nest rond de kerktoren, typeren. De doortocht van de Ronde van Vlaanderen in het dorp, de typische tsjevenstreken, Rent-A-Priest en de Syndicale kamer van Vlaamse sinterklazen, het komt allemaal aan bod in deze spitante monoloog van de zelfverklaarde toogfilosoof. De memoires van Corneel zijn ondertussen ook op de Vlaamse podia te bewonderen. In de theaterversie voert de Gentse acteur Bob De Moor op overtuigende wijze het personage Cornelius Bracke op.


Wees gul met uw organen /Guido van Meir
Uitgeverij Vrijdag, 2010
Paperback 64 p.
isbn: 9789460010767