Gentse bibliotheek van 21e eeuw krijgt vorm

De leeszaal als poort naar de stad. Het is een Spaans (Catalaans) - Belgisch architectenvennootschap dat geselecteerd werd om de Gentse bibliotheek van 21e eeuw op te trekken. Het tijdelijke vennootschap RCR won namelijk de ontwerpwedstrijd - via een selectieprocedure Open Oproep - om aan de Waalsekrook een moderne bibliotheek te bouwen. De Raad van Bestuur van de Waalse Krook kende gisteren de ontwerpopdracht definitief toe aan de tijdelijke vennootschap RCR Aranda Pigem Vilalta arquitectes (Girona) en Coussee & Goris architectenvennootschap (Gent).

De plannen om op de site een multifunctioneel cultureel gebouw te plaatsen bestaan al meer dan een decennium. Het nieuwe complex moet voor de bezoekers, naast de mogelijkheid om boeken te ontlenen, ook een ontmoetingsplek en spontane leesplek zijn. De totaalinvestering voor het project bedraagt 64,5 miljoen euro. De eerste steenlegging zal normaliter plaats vinden in 2012. In 2015 zal de bibliotheek officieel geopend worden.

Het voorgestelde ontwerp van het winnende bureau is een zeer horizontaal ontwerp, opgebouwd uit verschillende niveaus die elk een verschillende functie hebben. De nieuwbouw bevat bovendien een ‘kreuk’ waardoor ter hoogte van Korianderstraat en Platteberg een nieuw openbaar plein ontstaat. Op het plein, in de kern van de site, sluiten een aantal publieke functies aan zoals een auditorium en een restaurant. Op dat niveau vinden we de jeugdbibliotheek.

Op het niveau daarboven vinden we een tweede, verhoogd plein dat rechtstreeks aansluit op de nieuwe bruggen en op die manier snelle verbindingen naar de rest van de stad realiseert. Het grote plein aan de voorkant dient als toegangsplateau, dat tegelijk ook de link zoekt met het jaagpad en het water. Het gebouw is lang, om de lichtinval zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Er is een grote leeskamer gesitueerd aan de gevelkant, waardoor meteen duidelijk wordt dat dit gebouw een bibliotheek is. Op de verdiepingen daarboven bevinden zich de kennisbibliotheek, de cultuurbibliotheek en het Centrum voor Nieuwe Media. Op het vijfde en bovenste niveau zijn er kantoren voorzien. Beelden van het concept vind je hier.

“… Het concept weet de correcte atmosfeer te creëren die een ‘Gentse’ bibliotheek wil oproepen: sereen, rustig, grondig, respectvol en toch maximaal uitnodigend tot ontmoeten. Het juiste evenwicht tussen gewoel en rust, tussen lawaai en stilte, tussen ontspanning en concentratie, tussen dynamiek en ernst… wordt in dit lyrische concept bereikt. Dit atypische concept betekent absoluut een vernieuwende architecturale approach van de belichaming van de bibliotheek als maatschappelijk begrip; incorporeert ondubbelzinnig een grote culturele duurzaamheid en zal zich positioneren wat zijn intelligente, communicatieve en onderzoeksdimensie betreft.” (fragment uit het juryverslag)