Een doodgewoon stel


Maak kennis met een ogenschijnlijk modaal en gelukkig gezin. Béatrice is een succesvolle schrijfster van jeugdboeken en haar echtgenoot Benjamin is apotheker. Ze hebben een schattig dochtertje van vijf. Alles lijkt koek en ei maar schijn bedriegt. Vertelfiguur is Benjamin die als een gewillige deurmat door het leven lijkt te gaan. ‘Neen’ zeggen gaat hem duidelijk niet goed af. Zijn knappe en intelligente maar dominante vrouw duldt hoegenaamd geen tegenspraak en streeft in alles naar perfectie. Zij wil dat ze over alles samen beslissen maar in de praktijk kiest zij en knikt hij. Totdat een aantal gebeurtenissen zijn ogen openen. In de meubelzaak waar ze op volstrekt ondemocratisch wijze een nieuwe tafel uitkiezen, vereenzelvigt de brave man zich met de leegte van een gefineerde salontafel. Ook het lezen van PlutarchusMoralia doet hem uit zijn lethargie ontwaken. Tenslotte is het zijn chef die hem over de reling duwt met zijn goede raad voortaan wat assertiever door het leven te gaan. Als hij enige tijd verliefd wordt op de nieuwe en bijzonder aardige apotheekassistente, zijn de gevolgen van zijn snel toenemende rebellie tegen vrouw en collega’s niet meer te overzien.

Een doodgewoon stel is een scherpe satire op de eigentijdse man-vrouw relatie, waarbij Isabelle Minière enkele onwrikbaar geachte clichés overhoop haalt. Hier is het immers de vrouw die naar ruwe seks en vuilbekkerij in bed verlangt en de man die naar tederheid en liefde snakt. Ook de torenhoge ambitie en geldingsdrang van de echtgenote is hoogst onconventioneel. Minière voert vol ironie staaltjes op van de ontluisterende spelletjes die koppels spelen en die eigenlijk om machtsconsolidatie gaan. Alle wapens zijn tijdens deze psychologische oorlogsvoering geoorloofd: chantage, manipulatie, scheldwoorden en de onvermijdelijke tranen. Zelfs het kind wordt als chantagemiddel gebruikt tijdens deze echtelijke ruzies. Deze haarscherpe schets van een relatie in verval zal voor sommigen een feest van herkenning zijn, voor anderen een schrikwekkende en claustrofobische huit clos.

Isabelle Minière: Een doodgewoon stel, Van Gennep Amsterdam, 2006, 174 p., € 14,95. ISBN 90-5515-699-X. Vert. van: Un couple ordinaire door Henne Van der Kooy. Distributie: Van Halewyck