Hector en Hector

Francois Lelord is een psychiater met zin voor literatuur. Samen met vakgenoot Christophe André schreef deze Fransman 'De kracht van emoties'. Dit populair wetenschappelijk boek stak vol literaire referenties, en was een voorbode voor zijn zeer succesvolle literaire reeks over zijn alter ego Hector. Nadat er van "De Reis van Hector, of De Zoektocht naar het Geluk" wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht werden, stopte hij met zijn werk als psychiater om te kunnen reizen en schrijven. Zijn laatste roman 'Le petit Hector apprend la vie' kreeg nu een Nederlandse vertaling onder de titel "Hector en Hector". Het is opnieuw een sprookjesachtige bundel vol kleine anekdotes en levenswijsheden over een vader en een zoon die samen het leven ontdekken.


In korte fragmenten wordt de leefwereld van de kleine Hector geschetst. Zijn vader, ook Hector genaamd, is psychiater en tracht hem zijn wijsheden mee te geven. Zijn moeder heeft een leidinggevende functie en geeft op haar beurt wijze levenslessen mee aan haar kind. De kleine Hector beziet en bekijkt het allemaal argwanend maar moet toch toegeven dat zijn ouders vaak gelijk hebben. Elke avond schrijft hij op wat hij die dag onthouden heeft in de vorm van een wetmatigheid zoals: "Als je zwakkeren helpt doe je hetzelfde als de ridders. De ridders hielden zich aan de regels, net als mama." Zijn ouders verschillen overigens nogal eens van mening over de opvoeding. Zijn vader neemt liever geen blad voor de mond en zegt zijn zoon onverbloemd en niet zonder zelfspot waar het om gaat. Het leven is eindig en zorgen zijn er om te leren. Zijn moeder is gematigder en opgeruimder, ook qua levensvisie. Deze pedagogische tweespalt tussen beide ouders zorgt voor veel verbaal vuurwerk.

Stilistisch liet François Lelord zich duidelijk inspireren door De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupery en vooral ook door Voltaire's Candide. Inhoudelijk roept het herinneringen op aan de geheime dagboeken van Adrian Mole. De licht filosofische inslag is op zijn beurt schatplichtig aan De wereld volgens Sophie. Veel grote voorbeelden op een rij, maar Francpis Lelord slaagt erin om een bruisende cocktail te brengen waarin humor de boventoon voert. Het vertelperspectief van het kind met zijn nieuwsgierigheid naar de grote wereld werkt aanstekelijk. Het zijn de herkenbare besognes van een kleine jongen in een grote, chaotische wereld. Tussen de veilige thuishaven en de schoolpoort liggen er vele valkuilen. Het verhaal start met het complexe leven op school, pauzeert bij de eerste verliefdheid en eindigt met de grote vragen des leven. Hector en Hector is een lichtvoetige en fantasievolle bundel dat garant staat voor enkele uurtjes leesplezier.

Recensie geschreven in opdracht van Vlabin-VBC en gepubliceerd in De leeswolf 2010, jaargang 16, nummer 7 - oktober (p.507)

Hector & Hector / Francois Lelord
Archipel, 2010 (paperback)
ISBN:9789063055738