Librarium, nieuw museum van het boek

Vanavond werd in de Koninklijke Bibliotheek van België Librarium, het nieuwe museum over de geschiedenis van het boek, officieel ingehuldigd. In totaal werd er drie jaar aan deze nieuwe permanente expositie gewerkt. Vanaf 20 oktober is dit museum vrij voor het publiek toegankelijk. Het toont alle mogelijke facetten van het boek en het geschrift. Met Librarium toont de Koninklijke Bibliotheek haar rijke collecties op een multimediale en interactieve wijze in vijf aparte zalen. Het wordt zo een unieke tentoonstellingsruimte met authentieke documenten gewijd aan de geschiedenis van het boek en het schrift.

Librarium is opgebouwd rond een centrale ruimte, de ‘Woordenwerveling’, die zichtbaar is van uit alle tentoonstellingszalen. Dit artistieke element vormt het middelpunt van de scenografie waarrond de verschillende thema’s draaien. De eerste zaal is gewijd aan de verschijning van de schriften en aan de verschillende schriftculturen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een audiovisuele voorstelling en van interactieve elementen. In de volgende zaal maak je kennis met de grote verscheidenheid aan schriften. Dit gebeurt aan de hand van interactieve zuilen en originele documenten zoals handschriften en medailles

- een van de nieuwe zalen -
De verschillende vormen van het boek, van de klassieke tot de ongewone, komen aan bod in de derde zaal. Zo worden er grote middeleeuwse antifonaria, het kleinste boek ter wereld en Japanse vouwboeken getoond. Ook de Belgische literatuur komt aan de hand van audiovisuele archieven en citaten aan bod. De volgende zaal toont de relatie tussen tekst en beeld vanaf de miniatuurkunst tot de reclameaffiche of het stripverhaal. Je ziet de verschillende levens van het boek, vanaf het bedenken ervan tot zijn bewerking. Manuscripten van vermaarde auteurs, maquettes van beroemde boeken en verschillende voorbeelden van illustere boekbanden worden hier tentoongesteld.


Tot slot stelt een audiovisueel document bibliotheken op een meer gevoelige wijze voor als oorden van herinnering, bewaring en reflectie. Om een optimale conservatie van de waardevolle collectie stukken te kunnen garanderen en om het publiek zoveel mogelijk documenten te kunnen tonen, zullen de boeken om de drie maanden vervangen worden. Op deze manier zal je de ruimte telkens vanuit een andere invalshoek kunnen herontdekken. Voor gezinnen met kinderen werd samen met illustrator Geertjan Tillmans een familieparcours uitgestippeld. De ‘bende van de letterfretters’ neemt de kinderen mee op ontdekkingstocht doorheen de fascinerende wereld van het boek.

Opening voor het publiek: woensdag 20.10.2010
Open van maandag - zaterdag (10 tot 17u)
Gratis toegang
Koninklijke Bibliotheek van België
Ingang via de Kunstberg of Keizerslaan 2