Nieuwe Vlaamse bibliotheekportalen

De nieuwe gemeenschappelijke zoekomgeving voor bibliotheken is sinds 1 oktober voor het publiek beschikbaar. Dat zijn momenteel de provinciale zoekomgevingen van de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen : respectievelijk te vinden op provant.bibliotheek.be en west-vlaanderen.bibliotheek.be. Alle bibliotheken, aangesloten op één van beide provinciale bibliotheeksystemen, hebben nu elk een eigen bibliotheekcatalogus naar het model van zoeken.bibliotheek.be. De lokale bibliotheekcatalogi zijn via de gemeentenaam ook bereikbaar via het internetdomein Bibliotheek.be (bijv. knokke-heist.bibliotheek.be).
Bibliotheekportalen is een gemeenschappelijk project van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Bibnet. Het doel is om bibliotheken en hun collectie op een gebruiksvriendelijke manier te presenteren op het web. Het project wil de fysieke en digitale collecties van openbare bibliotheken op een gelijkaardige intuïtieve manier doorzoekbaar maken.
De nieuwe zoekomgeving biedt ook een aantal web 2.0-diensten, die de gebruiker toelaten om interactiever om te gaan met de bibliotheekcollectie. Het publiek kan zelf werken beoordelen en taggen, recensies schrijven en zoekresultaten delen met andere platformen zoals Facebook en Twitter. Met de aansluiting van de eerste 2 provincies presenteren 80 bibliotheken hun collecties op een gelijke manier op het internet. Deze collecties zijn voor het publiek toegankelijk op 200 verschillende uitleenadressen. In 2011 en 2012 zullen ook de andere provincies en het Brussels Netwerk voor Openbare Bibliotheken aansluiten op de infrastructuur van Bibliotheekportalen. (Bron: Focus Nieuwsbrief jrg. 2 nr. 24)