Oproep tot nieuwe renaissance

Het Comité der Wijzen diende haar eindverslag in over de digitalisering van het culturele erfgoed van Europa bij Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor de Digitale Agenda, en Androulla Vassiliou, commisaris voor Onderwijs en Cultuur. Ze pleiten voor een nieuwe renaissance door het culturele erfgoed van Europa online te plaatsen en meer geld voor digitalisering vrij te maken. EU-lidstaten worden aangespoord zich meer in te spannen om de collecties van al hun bibliotheken, archieven en musea online te plaatsen. Ook worden de voordelen van een eenvoudigere toegang tot de kennis en cultuur van Europa benadrukt. Verder wordt gewezen op de mogelijke economische voordelen van PPS-modellen voor digitalisering voor de ontwikkeling van innovatieve diensten in sectoren als toerisme, onderzoek en onderwijs. De reflectiegroep onderschrijft de doelstelling van de Digitale Agenda om de Europese digitale bibliotheek Europeana uit te bouwen en stelt oplossingen voor om auteursrechtelijk beschermde werken online beschikbaar te maken. Het Comité der Wijzen bestaat uit Maurice Lévy (voorzitter en president-directeur van het reclame- en communicatiebureau Publicis), Elisabeth Niggemann (directeur-generaal van de Duitse nationale bibliotheek en voorzitter van de Europeanastichting) en Jacques De Decker (auteur en secretaris-generaal van de Belgische Koninklijke Academie voor de Franse taal en literatuur). De aanbevelingen worden in het kader van de Digitale Agenda voor Europa meegenomen in de bredere strategie van de Commissie om culturele instellingen te helpen het digitale tijdperk te betreden en zijn ook nuttig voor het plan van de Commissie om tegen 2012 een duurzaam financieringsmodel te ontwikkelen voor Europeana.

Aanbevelingen inzake "De nieuwe renaissance"

* De portaalsite Europeana moet het centrale referentiepunt worden voor de onlinetoegang tot het culturele erfgoed van Europa.
* De lidstaten moeten waarborgen dat al het materiaal dat met openbare middelen gedigitaliseerd is en alle meesterwerken van het publieke domein tegen 2016 beschikbaar worden gesteld op Europeana.
* Culturele instellingen, de Europese Commissie en de lidstaten moeten Europeana actief en op grote schaal bevorderen.
* Auteursrechtelijk beschermde werken die niet langer commercieel verspreid worden, moeten online worden gezet.
* De EU-regels voor verweesde werken moeten zo snel mogelijk worden vastgesteld aan de hand van acht basisvoorwaarden.
* De lidstaten moeten hun financiering voor digitalisering aanzienlijk verhogen om in de toekomst banen en groei te kunnen creëren.
* Publiek-private partnerschappen voor digitalisering moeten worden aangemoedigd. Deze samenwerkingsverbanden moeten transparant, niet-exclusief en billijk zijn voor alle partners.


Bron: ec.europa.eu, het volledige eindrapport (PDF)