Dag van de bibliothecaris

Vandaag organiseerde het forum van de federale bibliothecarissen voor de vierde keer de 'Dag van de bibliothecaris'. In de voormiddag stonden in drie lezingen op het programma. Locatie was  North Galaxy, waar de infotheek en bibliotheek van de  FOD Financiën gehuisvest is. Stefaan Jacobs, voorzitter van het forum, schetste in zijn lezing de verplichte heroriëntering van de Bibliotheek Queteletfonds. Na een beslissing van het directiecomité van de FOD Economie in mei 2010 werd de publiek toegankelijke wetenschappelijke bibliotheek hervormd  tot een bedrijfsbibliotheek. De leeszaal ging onherroepelijk dicht. In zijn uiteenzetting werd de voorgeschiedenis van deze beslissing uit de doeken gedaan en werd dieper ingegaan op de opstelling en uitvoering van het operationeel plan. Aandachtspunten waren het nieuwe organigram en de toewijzing van het personeel, het budget, de interne en externe dienstverlening en het digitaliseringsproject.

Tine Mallaerts presenteerde BHL-Europe, een 3-jarig Europees project dat op 1 mei 2009 startte en nog loopt tot 1 mei 2012. Bibliotheken van 26 Europese en 2 Amerikaanse natuurhistorische instituten, museums en botanische tuinen werken hieraan mee, waaronder voor België het museum voor Natuurwetenschappen, het museum van Midden-Afrika en de Nationale Plantentuin. Het project verzamelt digitale publicaties over biologische diversiteit bij de verschillende Europese partners. Via een meertalige website zal het mogelijk zijn om op verschillende manieren naar het document te zoeken dat u nodig hebt. Daarbovenop zullen alle digitale documenten van BHL-Europe ook beschikbaar zijn via Europeana.

Patrice Chalon, knowledge manager, presenteerde ten slotte de KCE bibliotheek, een federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg die 6 jaar geleden opgericht werd. Hij ging dieper in op de aanpassing van de catalogusprocedures aan de specifieke vereisten voor digitale exemplaren. Ook het instellen de codering van digitale producties van het KCE op niveau van het elektronisch wettelijk depot en de nieuwe diensten voor de gebruikers met toolbar. Hij ging ook dieper in op de evaluatie van e-Book readers en tablets.

Na de lunch trokken we naar de Koninklijke Bibliotheek waar we een gegidst bezoek aan Librarium konden volgen. Librarium is sinds oktober 2010 open en vertelt de geschiedenis van het boek, het schrift en de bibliotheken. Als toemaatje kon je er ook enkele authentieke schrijverskabinetten bewonderen van onder andere Henry Van de Velde en Emile Verhaeren. Deze ouderwetse kabinetten zagen er heel gezellig uit. Ik zag mezelf al in een van zo'n vintage zeteltjes zitten met een glas Paddy Old Irish Whiskey en een goed boek bij de hand. Soms moet je het leven niet moeilijker maken dan het is. De vierde editie van de Dag van de bibliothecaris was in ieder geval erg geslaagd. Met ruim 50 deelnemers - waarbij zowel bibliothecarissen uit museumbibliotheken en ministeriebibliotheken - verliepen de netwerking en informatie-uitwisseling optimaal.